Sonbolyho zbraň byla zřejmě špatně úředně znehodnocená na Slovensku

24. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Ali Sonboly, osmnáctiletý střelec, který v pátek usmrtil v Mnichově, strávil déle než rok plánováním útoku a koupil si zbraň na temném webu, uvádějí němečtí vyšetřovatelé.

Bavorský vyšetřovatel Robert Heimberger informoval, že Ali Sonboly navštívil scénu předchozího školního masakru v německém městě Winneden a vyfotografoval si místo činu. Vyšetřovatelé také našli na jeho počítači fotografie Anderse Breivika. Sonboly spáchal svůj útok v den pátého výročí Breivikova masakru a použil podobnou pistoli Glock 17.

Úřady také potvrdily, že střelec napsal před útokem manifest, ale nezveřejnily jeho obsah.

Heimberger uvedl, že je pravděpodobné, že Sonboly si koupil zbraň na temném internetu. Úřady potvrdily, že šlo o úředně znehodnocenou verzi pro používání v divadlech, která byla posléze reaktivována. Podobně úředně znehodnocené a pak znovu aktivované zbraně byly použity v lednu 2015 v Paříži při atentátu na redakci časopisu Charlie Hebdo.

Vyšetřovatelé potvrdili, že zbraň, kterou Sonboly použil v pátek v Mnichově, má tormentační značku ze Slovenska z roku 2014. Tormentační značka se přidává na hlaveň zbraně po stresové zkoušce, že zbraň dokáže střílet bez poškození hlavně.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herman potvrdil, že zbraň stála "několik stovek euro" a úřady se snaží zjistit, zda si ji Sonboly mohl pořídit z peněz ušetřených z platu za rozvážku novin, což byl jeho jediný příjem.

Hanz Scholzen, německý zbrojní expert, vysvětlil, že podobně úředně znehodnocení zbraně lze legálně koupit za 200 eur. "Avšak zbraň oficiálně deaktivovaná v Německu nemůže být zpětně reaktivována, aniž by to zbraň nezničilo," řekl. "Proto musela být zbraň úředně znehodnocena nepořádně a v zemi, která deaktivaci řádně nekontroluje."

Thomas Steinkraus-Koch, mluvčí mnichovské prokuratury, uvedl, že stále nebyly nalezeny žádné důkazy pro politickou motivaci zločinu, ani to, že by se střelec zaměřil na specifické oběti. Policejní mluvčí také potvrdil, že střelec byl loni dva měsíce hospitalizován na psychiatrické klinice. Po propuštění z kliniky byl dále ambulantně léčen na sociální úzkost a deprese, a dostával na to léky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7623

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016