Mnichovský vrah byl pravděpodobně křesťan

23. 7. 2016

čas čtení 4 minuty


Střelec byl léčen psychiatry a zdravotníky.

Šéf mnichovské policie Hubertus Andrae: "Neexistovala absolutně žádná vazba na Islámský stát. Útok byl "klasickým činem šílence".

Německý ministr vnitra: Existují určité důkazy, že střelec konvertoval na křesťanství, ale nebylo to potvrzeno.

- Vrah se narodil v Mnichově. Jeho rodiče přišli do Německa koncem devadesátých let. Spolužáci ho identifikovali jako Aliho Sonbolyho. Byl také známý pod jménem David.

- Střelec neměl vazby na mezinárodní terorismus:

- Německý ministr vnitra de Thomas de Maizière potvrdil, že střelec pocházel z muslimského, šiitského zázemí. Je možné, že konvertoval na křesťanství, ale nebyl nábožensky založený, uvedli jeho rodiče.

- Kancléřka Merkelová se vyjádřila, že je Německo ve stavu hlubokého truchlení. Uvedla, že chápe, že si lidé nyní uvažují o tom, zda jsou na veřejnosti v bezpečí, když jsou přítomni jiní lidé. Ujistila ale občany, že jsou bezpeční a pochválila "fenomenální" úsilí německých bezpečnostních služeb, které v pátek večer pracovaly vysoce profesionálně. Úřady podle Merkelové zjistí, co vedlo k útoku:

- Tři turečtí občané byli mezi devíti usmrcenými obětmi páteční střelby v mnichovském nákupním středisku, uvedl turecký ministr zahraničí. Byli to dva teenageři a žena.

- Střelec z Mnichova si před útokem nastudoval knihu amerického akademika Petera Langmana v anglické i v německé verzi: Amok v hlavě: proč školáci vraždí:

Autor knihy Peter Langman uvedl, že školní vrazi často studují případy jiných školních vrahů. Napadá je, že to chtějí udělat, a chtějí si přečíst o jiných lidech, kteří to udělali. Někdy může být částečnou motivací touha po slávě. Nejvýznamnějšími faktory jsou však duševní problémy, disciplína ve škole, nefunkční domácí život nebo odmítnutí od dívky. Langman rozdělil vrahy mezi teenagery na tři kategorie na psychopaty, na psychotiky a na ztraumatizované jedince. ZDE

V důsledku své posedlosti střelci a masakry pracuje mnichovská policie na základě předpokladu, že střelec chtěl napodobit v den pátého výroči masakru v Utøyi Breivikův čin.

- Střelec zřejmě hacknul jeden Facebookový účet a snažil se nalákat veřejnost do McDonalda na "jídlo zadarmo".

- Střelec neměl žádné vazby na Isis, konstatoval mnichovský policejní šéf.

- Střelec byl léčen psychiatry a zdravotníky. Není dosud známo, zda byl pod vlivem drog či alkoholu. Vlastnil poloautomatickou zbraň Glock-17, pro niž neměl licenci.

- Střelcovi rodiče nejsou v psychickém stavu, v němž by byli schopni svědčit.

- Všechny oběti byli místní, žádní turisté nebyli usmrceni.

- Střelec neměl žádnou politickou motivaci, uvedl šéf mnichovské policie.

- Policisté na něho stříleli, ale nezasáhli ho. Usmrtil se jedinou ranou do hlavy.

- 10 osob je mrtvých, 27 zraněných, 10 z nich vážně.

- Podle bavorského rozhlasu jsou mezi mrtvými dvě ženy a osm muží, ve věku od 14 do 21 let. Usmrcena byla také pětačtyřicetiletá žena. 16 osob je v mnichovských nemocnicích. Dvě osoby jsou velmi vážně zraněny.

- Podle lidí, kteří ho v místě znali, byl mnichovský útočník líný, uzavřený a obtloustlý teenager, který, když rozvážel výtisky místních novin, vydávaných zadarmo, jich házel celé balíky do popelnice, aniž by je roznesl jednotlivým partajím. Prý neměl žádné kamarády. Jeho rodina byla zcela normální. Podle jiného místního svědka byl střelec "opravdu velmi zdvořilý. Nemohu o něm říct nic špatného". Útočník bydlel s rodiči v bloku asi deseti sociálních bytů v rychle bohatnoucí čtvrti. ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7489

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2016