Jmenováním stoupenců brexitu do své vlády Theresa Mayová obrovským způsobem riskuje

15. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Komentátoři se shodují, že novou britskou vládou Theresy Mayové se Velká Británie posunula ostře doprava. Podle komentátora deníku Guardian Martina Kettlea však učinila Mayová ohromující věc, že dala ve své vládě obrovskou moc třem nekompromisním a ničivým stoupencům brexitu a poskytla jim klíčové role při řešení vztahu Británie po referedu o brexitu s Evropskou unií.

Zachránit kariéru klauna Borise Johnsona (jehož jmenováním jsou šokováni nevěřící politikové po celém světě), korupčníka Liama Foxe a ultraeuroskeptika Davida Davise, to je podle Kettlea dramatickou připomínkou, že hlasování pro brexit nyní definuje všechno, čím se musí zabývat nová premiérka.

Jmenování tří čelných stoupenců brexitu není jen pokusem Mayové získat loajalitu ultrapravicového křídla Konzervativní strany či uspokojit britský euroskeptický pravicový tisk. Daleko více je to prohlášení, že stoupenci brexitu musejí přijmout své rozhodnutí o brexitu a jeho následky. Chtěli, aby Británie odešla z Evropské unie. Teď je to jejich odpovědnost - a není to odpovědností britských politiků ve vládě Mayové, kteří podporovali setrvání Británie v EU - aby vyřešili problémy, které z toho vyplynou.

Toto rozhodnutí Mayové donutí Johnsona, Foxe a Davise činit obtížná rozhodnutí. Toto bude jejich vyjednávání, budou to jejich rozhodnutí a dosažený výsledek bude také jejich.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6175

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2016