Tragický pád britských médií

11. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Jak je možné, že v zemi, která vytvořila BBC a týdeník Economist selhali před referendem o Brexitu novináři tak katastrofálně? ptá se Steven Barnett v časopise Foreign Policy.

Britská novinářská práce dokáže být velmi kvalitní. V nejhorším případě však je britský žurnalismus opravdu otřesný. Před pěti lety byl svět právem šokován zjištěním, že Murdochův tehdejší bulvární nedělník News of the World odposlouchával mobilní telefony politiků a celebrit.

Před referendem o brexitu dne 23. června britská mainstreamová média dramatickým způsobem selhala. Nejsilněji bylo slyšet ostře protievropské deníky Daily Mail, Sun, Daily Express a Daily Telegraph. Většina britských celostátních deníků nedělala nic jiného než že publikovala zkreslené informace, polopravdy a otevřené lži. Byla to zuřivá propagandistická kampaň, v níž byla fakta a střízlivá analýza obětována ideologicky motivovaným cílům šéfredaktorů a jejich majitelů.

Zájem britských občanů a britské demokracie byl zcela pominut. Tři dny před referendem o brexitu jsem hovořil s labouristickou poslankyní, která zastupuje voliče ve volebním okrsku v severní Anglii, kde nežijí téměř žádní imigranti. Navzdory tomu většina jejich voličů hlasovala pro odchod z EU. Proč? Hlavně, vysvětlila tato poslankyně, protože byli přesvědčeni, že Británii zaplaví vlny imigrantů, seberou jim jejich zaměstnání a zlikvidují jejich způsob života. Zejména se obávali vlny muslimů z Turecka - země, která nemá šanci na vstup do Evropské unie ani v nejbližších třiceti letech...

Jak je možné, že se situace tak drasticky zhoršila? Částečně je na vině internet, který zlikvidoval tradiční podnikatelské modely novinářské práce po celém světě. Britská novinářská práce je tím postižena nejvíce. O pozornost čtenářů v Británii zápasí nyní 9 deníků. Právě proto byly ochotny určité listy obětovat základní novinářské normy exaktnosti a respektu pro soukromí občanů.

Jiný stejně vlivný důvod, je typický jen pro Británii. Mnoho britských deníků je motivováno vášnivou ultrapravicovou ideologií. V Británii vždycky převažovaly pravicové noviny. Je známo, že deník Daily Mail ve třicátých letech podporoval nacisty a Hitlera. V současnosti ostře ideologický pravicový tisk v podstatě zcela ovládá scénu. Na levici existují jen deníky Daily Mirror a Guardian.

Během kampaně před referendem o brexitu způsobila toxická kombinace ideologického nadšení a pohrdání pravdou, že Britové hlasovali pro brexit.

Novinářka Liz Gerardová ukázala, jak neustálé opakování slov jako "migranti" a "hranice" tlustým písmem systematicky šířilo xenofobní signály. "Turci, Rumuni, Iráčané, Syřani, Afghánci, Albánci: Miliony těchto lidí se údajně chystají opustit své domoviny a usadit se na anglickém venkově - a zabránit se tomu dá pouze odchodem z Evropské unie!" napsala Gerardová a dodala: "Žádné tvrzení nebylo pro tyto deníky dostatečně absurdní, žádné číslo nebylo dost velké, aby se nedalo otisknout. Stejně fungovala kampaň proti "anonymním byrokratům" v Bruselu, proti "absurdním bruselských předpisům", bědování nad tím, kolik musí Británie do EU platit. Neustále se opakovalo "Převezměme kontrolu nad vlastní zemí!"

16. června publikoval deník Daily Mail fotografii, že do Británie přicestovala skupina migrantů v kamionu. Titulek v listě zněl: "Jsme z EU - vpusťte nás do země!" Ve skutečnosti to byli uprchlíci z Iráku a z Kuvajtu.

Na titulních stránkách se tiskly blbosti a pokud došlo k opravě, bylo to miniaturním písmem na stránce 54. Longborough University zjistila, že jen 18 procent článků v novinách bylo pro setrvání Británie v EU, zatímco 82 procent článků bylo pro brexit.

Tato hysterie ovlivnila celonárodní debatu a zejména způsob, jak reagovaly rozhlas a televize, které v Británii musejí zastávat nestranný postoj.

Problém vznikl především v BBC, jejíž novináři se stali posedlí nutností "vyvažovat názory". Tato pitomost se především projevila ve vysoce vlivném pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four "Today", kde byl interviewována nejprve vynikající mezinárodní vědkyně, která hovořila o tom, jak obrovskou hrozbou je pro vědecký výzkum brexit. Ta byla "vyvážena" naprosto okrajovým onkologem, který kandidoval ve volbách za euroskeptickou stranu UKIP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9104

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2016