Brexit: Česká televize je úplně mimo

19. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. Moderátor to odkýval. ZDE, napsal nám jeden čtenář.

Česká televize by měla jako veřejnoprávní médium prokazovat aspoň minimální odbornost a nezvat si lidi, kteří tvrdí naprosté hlouposti, anebo pokud si je - z bulvárních důvodů - už pozve, moderátor by měl být natolik informovaný, aby dokázal při rozhovoru poukázat na fakta.

Tomského tvrzení že "Boris Johnson je velký rétor" a Brexit je "rozumné a zdrženlivé hnutí" je komické. Zde jsou fakta:

Boris Johnson, bývalý primátor Londýna, byl v minulosti dvakrát vyhozen ze zaměstnání za lhaní. Hlavním problémem kampaně za Brexit je, že používá prokazatelně falešné informace. Primárním argumentem, proti němuž stoupenci Brexitu bojují, je - a mají to i na svém autobuse - že Británie prý posílá každý týden do Evropské unie 350 milionů liber. Britský statistický úřad i četní ekonomové opakovaně varovali, že tento údaj je lživý. Jak kdosi uvedl, je to asi, jako kdybyste si koupili pivo a zaplatili tisícovkou a už ignorovali, že vám hospodský peníze vrátil. Británie totiž z té částky, kterou přispívá do rozpočtu EU, dostává asi dvě třetiny zpět. Navzdory upozornění, že údaj o 350 milionech liber posílaných do EU Británii každý ten, je lživý, stoupenci Brexitu ho dál používají, mají ho i na svém volebním autobuse a Johnson i Gove ho neustále opakují.

Dalším lživým tvrzením stoupenců Brexitu je, že pokud Británie neodejde z EU, bude zavalena 49 miliony Turků, protože Turecko zakrátko vstoupí do Evropské unie. Tento strašák je naprosto falešný, neboť Turecko zatím z 30 podmínek, které musí splnit pro členství v EU, splnilo jednu a vzhledem k autoritářským tendencím tureckého prezidenta se Turecko od možného členství v EU vzdaluje.

Třetím sporným tvrzením stoupenců Brexitu je, že odchodem z EU bude možno zastavit imigraci a britští občané budou moci "převzít kontrolu", což je hlavní slogan stoupenců Brexitu. I toto tvrzení je velmi problematické, protože pokud by si po odchodu z EU Británie měla zachovat přístup na evropský trh, musí dál dodržovat zásadu volného pohybu evropského obyvatelstva na své území a bude muset - tak jako Norsko - dál přispívat do rozpočtu EU, jediným rozdílem bude, že jako nečlen už nebude mít možnost ovlivňovat rozhodování EU. Odchod EU ze sjednoceného evropského trhu, jak varují všichni ekonomičtí odborníci, MMF, OECD a další organizace, by znamenal drastický pokles britského HDP a výrazné zvýšení nezaměstnanosti. Ta by postihla právě chudé a málo kvalifikované bělošské Angličany, kteří právě vystupují proti imigraci, především ze středovýchodní Evropy.

Jedním z hlavních argumentů stoupenců Brexitu je právě odpor především chudých a nekvalifikovaných bělošských Angličanů proti středoevropským imigrantům, vůči nimž nenávist rozdmychávají bulvární noviny. Problém skutečně existuje: V důsledku ekonomické nerovnosti přicházejí do Británie za prací mladí nezaměstnaní z Polska, z ČR, ze Slovenska, z Rumunska a z Bulharska, ale také z jižních členských zemí EU, jako je Španělsko, Portugalsko a Itálie. Z ekonomických údajů vyplývá, že tito lidé přinášejí Británii velký hospodářský prospěch. Má-li však být neutralizován odpor prostých Angličanů proti těmto příchozím, je nutno stoprocentně zajistit, aby imigranti dostávali stejný plat jako místní lidé. V tomto smyslu existují samozřejmě v Británii zákony, je trestným činem platit imigrantům za práci míň než místním občanům, ale ne vždy se efektivně vynucují.

Jak uvedl například v neděli ráno v televizi BBC šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, příchodu imigrantů z EU do Británie za prací lze zabránit jedině razantními ekonomickými kroky cílenými na vyrovnání hospodářských podmínek v jednotlivých zemích EU. Lidé podle něho budou stále přicházet do Británie, pokud tam naleznou zaměstnání a budou mít vyšší platy než ve svých domovských zemích.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro týdeník Observer, který byl z 80 procent proveden před vraždou poslankyně Jo Coxové, byli britští voliči ve čtvrtek tento týden nerozhodnutí: Pro setrvání v EU i pro odchod z EU bylo 44 procent voličů, 10 procent bylo nerozhodnuto.

0
Vytisknout
12969

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016