Egypt odsoudil zaměstnance al Džazíry k smrti

19. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Soud v Egyptě odsoudil šest osob, včetně dvou zaměstnanců televize al Džazíra, k smrti za to, že údajně během vlády bývalého prezidenta Mohammeda Mursího předali dokumenty týkající se bezpečnosti státu Kataru a televizní stanici al Džazíra.

Mursí a jeho dva poradci byli odsouzeni na pětadvacet let do vězení za členství v nyní zakázané organizaci Muslimské bratrstvo, avšak byli shledání nevinnými ze špionáže, kterou Egypt trestá smrtí.

Amnesty International požaduje, aby byly "tyto absurdní rozsudky proti novinářům okamžitě zrušeny".

Dva zaměstnanci televize al Džazíra - produkční zpravodajství Alaa Omar Mohammed Sablan a editor zpravodajství Ibrahim Mohammed Helal byli odsouzeni v nepřítomnosti k smrti.

Al Džazíra také rozsudky odsoudila. Uvedla, že jsou součástí "nemilosrdné" kampaně proti svobodě projevu, a apelovala na mezinárodní společenství, aby projevilo s odsouzenými novináři solidaritu. "Tento rozsudek je jen jedním z mnoha zpolitizovaných rozsudků, které se zaměřují proti al Džazíře a jejím zaměstnancům," řekl ředitel televize Mostefa Souag.

Dalšími třemi obžalovanými, odsouzenými v sobotu k smrti, je producent dokumentárních filmů Ahmed Afify, pracovník letecké společnosti EgyptAir Mohammed Keilany a univerzitní učitel Ahmed Ismail.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7976

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2016