Manžel zavražděné britské političky:

Proti lidovému strachu z imigrantů je nutno bojovat jinak

18. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Brendan Cox, manžel zavražděné britské labouristické poslankyně Jo Coxové, plánuje vytvořit mezinárodní alianci, jejímž cílem bude neutralizace "nebezpečné hospodářské nejistoty", kterou zneužívá populistická ultrapravice po celé Evropě k posílení svého vlivu.

Cox argumentuje, že problémem je, že aktivisté nepřátelští vůči uprchlíkům jsou lépe organizovaní, lépe soustředění na galvanizaci veřejného mínění a schopnější při využívání lidských emocí, včetně obav občanů z ekonomické nejistoty.

Mainstreamoví politikové, píše Cox, většinou nemají tušení jak reagovat na dnešní veřejnou debatu. Jsou petrifikováni rostoucí popularitou populistů a snaží se je neutralizovat tím, že přebírají jejich argumentaci a napodobují jejich rétoriku. Takové kroky však populisty legitimizují, posilují jejich názory a posunují veřejnou debatu dál do extrémů.

Politikové by se namísto toho měli podle Coxe soustředit na posilování rámce férovosti a pořádku.

Cox poukazuje na to, že síly nepřátelské vůči uprchlíkům mají k dispozici celé politické strany, kdežto lidé, podporující uprchlíky, mají jen hrstku špatně financovaných nevládních organizací a hashtag na sociálních médiích. Kromě toho, pokrokové organizace se silnou schopností lidi aktivizovat (politické strany, odbory či nátlakové skupiny) neprioritizují imigrantskou krizi tak, jak to činí populisté.

To znamená, že populistická pravice pozměnila veřejný politický diskurs daleko více, než jak by to měl umožnit omezený počet jejích stoupenců.

Například v Německu se stoupenci uprchlíků zaměřují především na jejich praktickou podporu a na nic jiného. To uvolnilo veřejnou diskusi populistické pravici.

Cox také poukazuje na to, že to, co si lidé myslí, často není založeno na faktech, ale na emocích. "Například v Polsku dokáže imigrace dominovat celonárodní volební debatě, přestože tam žádní uprchlíci nejsou a Polsko je z 97 procent bělošské a katolické."

Cox ale tvrdí, že stoupenci uprchlíků jsou silně motivováni a pravděpodobně mají demografii na své straně. "V USA, v Británii a ve Francii jsou mladí lidé ve věku od 18 do 34 let třikrát až čtyřikrát více ochotni pomáhat uprchlíkům než starší lidé. Kromě toho, lidé, kteří uprchlíky osobně znají, jsou většinou vůči nim daleko vstřícnější než ti, kteří je neznají."

Cox uzavírá: "Není důvodu, proč bychom neměli být schopni rychle přesunout debatu zpět do mainstreamu a tím nejen pomoci uprchlíkům, ale také marginalizovat sílící populistickou pravici. Musíme změnit své postoje, abychom ukázali, že moc v této věci mají obyčejní občané."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7656

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2016