Uprostřed slepé paniky se Labouristická strana pokusí přesvědčit Brity, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn zmobilizuje celý svůj stínový kabinet i předsedy tří hlavních britských odborových svazů uprostřed rostoucí paniky mezi stoupenci setrvání Británie v EU, že by Británie 23. června mohla hlasovat pro odchod z Evropské unie.

Konzervativní premiér David Cameron se rozhodl ustoupit do pozadí a dát prostor labouristům, kteří přiznávají, že jejich voliči souhlasí s argumenty stoupenců Brexitu, že odchod Británie z EU by zastavil imigraci. (To by bylo pravda pouze potud, pokud by Británie byla ochotna ztratit přístup k jednotnému evropskému trhu.)

V Downing Street se prý podle informovaných zdrojů šíří "slepá panika". Britští voliči obviňují politiky, argumentující pro setrvání Británie v EU, ze zrady.

Tim Farron, šéf Liberálnědemokratické strany, varoval, že se referendum proměnilo v "politickou ruskou ruletu". Varoval aktivisty, aby si uvědomili, že "existuje reálné nebezpečí, že to prohrajeme".

Čelní politikové z Labouristické strany vydali varování, že odchod Británie z EU by byl těžkou ranou pro britské veřejné služby a státní zaměstnance. 525 000 zaměstnanců státních institucí by podle nich přišlo o zaměstnání. Generální tajemník britského odborového svazu TUC Frances O'Grady varuje, že odchod Británie z EU připraví státní pokladnu o 30 miliard liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5370

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2016