Uprchlická politika EU v Africe: Model klacku a návnady

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropská komise se snaží omezit příliv uprchlíků z Afriky. Nátlak a pobídky jsou navrženy tak, aby podnítily africké země k uzavření hranic a přijímání migrantů nazpět.


Počet nově příchozích do Evropy znova roste, tentokrát převážně z Afriky přes Libyi a Itálii. Proto chce EU podepsat dohody o spolupráci s Jordánskem, Libanonem, Tuniskem, Nigérií, Senegalem, Mali, Nigerem, Etiopií a Libyí. A mělo by jít o podobnou dohodu, jako v případě Turecka. Země ochotné uzavřít hranice, brát nazpět ilegální migranty a eventuálně zřídit přijímací centra pro uprchlíky budou odměněny: Evropa jim slibuje větší rozvojovou pomoc a výhody v obchodních vztazích.

Existující fondy určené na rozvojovou pomoc a uprchlíky mají být sloučeny a platby by měly záviset mj. na ochotě přijímat nazpět občany, pokud nemají šanci získat povolení k pobytu v EU. Celé to má být spojeno s investičním schématem na rozvoj zainteresovaných zemí. Komise doufá, že dá dohromady 60 miliard eur, pokud se zapojí soukromí byznys a Evropská investiční banka poskytne garance.

Plán podporují konzervativci, ale kritiky se dočkal od levice a liberálů. Nicméně většina poslanců Evropského parlamentu zřejmě návrh podporuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6704

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016