Šéf anglikánské církve:

Farage je rasista a Trump není křesťan

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Anglikánský arcibiskup canterburský Justin Welby obvinil šéfa euroskeptické strany UKIP Nigela Farage z rasismu a souhlasil s názorem papeže Františka, že Donald Trump zjevně není křesťan.

Justin Welby řekl v britské Dolní sněmovně, že "absolutně odsuzuje" Farageovy výroky z víkendu, podle nichž jsou sexuální útoky migrantů v britském referendu o členství Británie v EU "jadernou bombou".

Arcibiskup zdůraznil, že Farage se dopustil "neodpustitelného podbízení se obavám a předsudkům lidí, které poskytují legitimizaci rasismu". Šéf strany UKIP podle něho "posiluje strach lidí za účelem politického zisku a to je absolutně nepřijatelné."

Na dotaz šéfa parlamentního výboru, před nímž arcibiskup vystoupil, zda souhlasí, že Faragovy výroky jsou rasistické, Welby uvedl: "absolutně, bez váhání, naprosto je odsuzuji."

Později v zasedání o imigraci se Welby vyjádřil, že souhlasí s názorem papeže Františka, že "člověk, který myslí jen na budování zdí, a nikoliv na stavění mostů, není křesťan."

Welby se odmítl vyjádřit k tomu, zda je pro setrvání Británie v EU nebo pro její odchod z EU. Co se týče imigrace, arcibiskup řekl, že Británie může přijmout víc lidí, i když je nutno respektovat obavu lidí ohledně dopadu imigrace na bytový fond, zdravotnictví a školy a ty problémy je nutno řešit.

"Řešením je poskytnout dostatečné finanční zdroje na posílení infrastruktury školství, zdravotnictví a bytového fondu. Takové rozhodnutí by osvobodilo přirozenou velkomyslnost lidí. Příčiny strachu lze lehce rozptýlit. Řešením není imigraci odmítat."

Imigrace má své hranice, řekl Welby, ale dodal, že neví, kde jsou. "Pro nás pro křesťany jde o důstojnost lidské bytosti, kterou stvořil Bůh." Britské zdroje nejsou nekonečné, ale jako šestá největší ekonomika světa jsou značné.

Arcibiskup dodal, že Británie má ostudnou historii antisemitismu. Zdůraznil také, že vzrostl i počet nenávistných trestných činů proti muslimům, vyvolávaný iracionálním strachem, který vede k vysoké míře předsudků. Integrovat rozrůzněné obyvatelstvo Británie je velký úkol a je velkým selháním Anglikánské církve za posledních čtyřicet padesát let, že se na tom nepodílela aktivněji.

ZDE

0
Vytisknout
7706

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016