Milionářští stoupenci Brexitu se systematicky zaměřují na nespokojené občany v dolních vrstvách společnosti

7. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Cynické zneužívání frustrovaných a chudých britských občanů aktivisty za odchod Británie z EU šokoval stoupence EU. Na vině je třídní rozdělení Británie, míní Poly Toynbee. Je to obdobná situace, jako situace s neexistujícími uprchlíky a s rasismem v České republice.

Co nás přivedlo do této situace, kdy nám hrozí sebezničení? ptá se komentátorka Poly Toynbee. Ta známá britská nemoc - třídní rozdělení země.

Rebelie proti "elitám" nabyla bizarních forem, vzhledem k tomu, že v jejím čele stojí dvojice pravicových populistických oportunistů, absolventů drahých škol v Etonu a v Dulwichi, kteří záměrně v zemi vyvolávají xenofobii. Ale problém třídního rozdělení Británie nyní tímto explodoval a má zcela jasné příčiny.

Podle průzkumů organizace YouGov jsou stoupenci Brexitu o 4 procentní body napřed. 50 procent občanů ze sociálních skupin ABC1 chtějí, aby Británie v EU zůstala, totéž chce jen 29 procent občanů ze skupiny C2DE. Vznikl tady znovu dojem, že dělnická třída byla opuštěna, její počty klesají a nemá řádné občanské a demokratické zastoupení, takže vzniká obrovská frustrace a odcizení.

Kampaň za odchod Británie z EU, kterou organizují vysoce vzdělané elity, se zaměřila na přístup, v němž nepoužívá žádná fakta. Co ji jiného zbývá, když všechny ekonomické autority, všechny spřátelené země, odbory i podniky požadují, aby Británie v EU zůstala? John Major tuto kampaň označil jako "špinavou" a to také je, protože zneužívá nevědomosti lidí jako nějací diktátoři z třetího světa: "Lidé v této zemi už mají dost expertů z organizací, jejichž jména tvoří zkratky, tvrdící, že jen ony vědí, co je správné," řekl Michael Gove v televizi. Tento bývalý debatér na Oxfordské univerzitě nyní předstírá, že pohrdá "arogantními elitami". Stoupenci Brexitu odmítají jako nedůvěryhodnou "elitu" každého, kdo je známý, ať jsou to třeba známí herci. Odmítají všechny lidi, kteří jsou nositeli znalostí a zkušenosti.

Tento úprk k cynickému oportunismu tábor pro setrvání Británie v EU zaskočil. Nikdo z nich nepředpokládal, že stoupenci Brexitu budou lhát tak drze, že budou naprosto ignorovat věcnou analýzu svých tvrzení. Fakta jsou irelevantní, Šéf britského statistického úřadu je veřejně upozornil, že jejich tvrzení, že Británie denně platí Evropské unii 350 milionů liber, je nesmyslné. Oni to přesto tvrdí dál. Lžou o imigraci.

Zaměření na nenávist vůči imigrantům nahrazuje hlubší nespokojenost ze ztráty dobrých zaměstnání, z toho, že třetina britského obyvatelstva si nikdy nebude moci pořídit dům či byt. Ultrapravice zneužila obavy z imigrace a sérii lží o EU k tomu, aby odvedla pozornost lidí od likvidace britských sociálních služeb v důsledku škrtů.

Kompletní článek v angličtině ZDE>

0
Vytisknout
5657

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016