RASISMUS VE VELKÉ BRITÁNII:

Stoupenci odchodu EU z Velké Británie se uchýlili k zoufalým rasistickým pomluvám

21. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Oficiální kampaň za odchod Velké Británie z EU se stala terčem obvinění, že "rozdmychává oheň předsudků". Začala totiž šířit obvinění, že pokračující členství Británie v Evropské unii by britské občany ohrozilo "vyšší mírou kriminality z Turecka".

V předvečer fotbalového západu Anglie-Turecko v Manchesteru vydal euroskeptický konzervativní ministr spravedlnosti Michael Gove a kampaň "Vote Leave (Hlasujte pro odchod)" varování, v němž tvrdí, nejenže Turecko v nejbližší době vstoupí do EU, ale že turečtí občané zosobňují jako celek hrozbu britské bezpečnosti.

Brexitoví aktivisté hovoří o "vyšší míře kriminality" v Turecku a o rozšířeném vlastnictví zbraní v té zemi. Dodávají: "Vzhledem k tomu, že je porodnost v Turecku tak vysoká, dá se očekávat, že jen z Turecka v nadcházejících osmi letech přijde do Británie milion osob."

V pondělí vydá kampaň Vote Leave plakát, na němž bude cestovní pas EU zobrazený jako otevřené dveře, se stopami, vedoucími dovnitř. Plakát bude tvrdit: "Turecko (počet obyvatel 76 milionů) vstupuje do EU. Hlasuje pro odchod, převezměte znovu kontrolu."

Tyto výroky vyvolaly kritiku od celé řady vysoce postavených osob, včetně Trevora Philipse, bývalého předsedy britské vládní Komise pro rovnost a lidská práva. Ten konstatoval, že je to už zoufalý pokus.

Tyto výroky vyvolaly kritiku od celé řady vysoce postavených osob, včetně Trevora Philipse, bývalého předsedy britské vládní Komise pro rovnost a lidská práva. Ten konstatoval, že je to už zoufalý pokus.

Trevor Phillips dodal: "Není pochyb, že se už tito lidé snaží oslovit přímo předsudky. Nedovedu si představit, jak se cítí velká, zákon dodržující, pracovitá turecká menšina, která žije ve Velké Británii, když slyší takovéto věci. Zdá se, že je to otevřené přiznání, že kampaň pro odchodu Británie z EU už přišla o veškeré racionální argumenty a nyní se prostě snaží rozdmychávat oheň předsudků."

Ministr britské vlády pro Evropu David Lidington uvedl, že je "naprostou fantazií" domnívat se, že by Turecko či Albánie vstoupily do Evropské unie během nadcházejících pěti let. "Vždyť je to absurdní," zdůraznil.

Stínový ministr spravedlnosti Lord Falconer poukázal na to, že je znepokojen nezájmem kampaně Vote Leave ohledně toho, jak poškodí vztahy v britské společnosti v důsledku těchto tvrzení. "Je nebezpečné a vyvolává to rasismus, tvrdit, že mnoho Turků, kteří sem přicházejí, jsou zločinci se zbraněmi," zdůraznil. "Jsem opravdu znepokojen, že zastáncům odchodu Británie z EU je zjevně úplně jedno, jak obrovskou dlouhodobou škodu páchají. Ať klidně předkládají argumenty, ale ať nesestupují do stoky a neotravují dobré komunitní vztahy."

V pátek tvrdila kampaň Vote Leave, že "za několik brzkých let" vstoupí Turecko do EU a jeho počet obyvatel dosáhne v roce 2020 82,2 milionů. Mnoho těchto lidí prý se odstěhuje do Británie.

Odborníci poukazují na to, že to je nesmysl, protože Británie není v Schengenské oblasti, kromě toho Turecko nebude v nejbližších letech přijato do EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6005

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016