Řečtí soudci rozhodli, že Turecko není bezpečnou zemí

21. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Řečtí soudci vydali verdikt, že syrský azylant nesmí být deportován zpět do Turecka, protože Turecko není bezpečnou zemí. Amnesty International zdůrazňuje, že toto soudní rozhodnutí zpochybnilo celou dohodu EU s Řeckem o návratu uprchlíků do Turecka.

AI poukazuje na to, že uprchlíci v Turecku nemají základní lidská práva a že jim hrozí riziko deportace do Sýrie.

Téhož dne, kdy byl vydán rozsudek řeckých soudců, deportovaly řecké a evropské úřady zpět do Turecka 51 migrantů.

Podle dohody uzavřené mezi Tureckem a EU mohou být migranti přicházející do Řecka deportováni zpět do Turecka, pokud tam nepožádají o azyl anebo pokud je jejich žádost o azyl odmítnuta. Od března, kdy byla tato dohoda uzavřena, bylo deportováno více než 400 osob.

Nyní rozhodl výbor řeckých soudců, že jeden syrský žadatel o azyl nesmí být do Turecka deportován.

Mluvčí Amnesty International Giorgos Kosmopoulos sdělil BBC, že Turecko v současnosti neposkytuje uprchlíků a migrantům ochranu na úrovni standardů Úmluvy o uprchlících. "Dokud se Turecko nestane bezpečnou zemí, nikdo tam nesmí být deportován," dodal.

Migranti v Turecku nemají přístup k práci, ke zdravotnictví ani k rodinnému životu a "Turecko velký počet uprchlíků vrací do Sýrie".

"Evropská unie by měla zrušit dohodu s Tureckem a uprchlíci by měli být rozděleni do jiných evropských zemí bezpečně a při respektování lidské důstojnosti," dodal Kosmopoulos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016