Pašeráci lidí zneužívají uprchlické krize k nucení lidí do otroctví

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Zpráva Evropské unie varuje, že děti se staly preferovanými obětmi kriminálních gangů. Tisíce jich v Evropě zmizely.

Kriminální gangy zneužívají evropské uprchlické krize k tomu, že nutí větší množství lidí do sexuálního otroctví i dalších druhů otroctví. Vyplývá to z analýzy Evropské unie věnované pašování lidí.

V roce 2015 požádalo o azyl v Evropě asi 96 000 dětí bez doprovodu rodičů. Avšak nejméně 10 000 těchto dětí po příchodu do Evropy zmizelo. Německé úřady uvádějí, že se v Německu ztratilo 4700 dětí a ve Švédsku se ztrácí 10 dětí každý týden.

Analýza Evropské unie varuje, že prodej dětí se "v důsledku uprchlické krize výrazně rozšířil". Děti jsou ohroženy dvojím způsobem, protože když je úřady najdou, je s nimi zacházeno jako s pachateli zločinů.

"Organizované skupiny se zaměřují na prodej a koupi dětí, protože je lehké děti zmanipulovat a lehké je rychle zaměnit jinými. Dětské oběti je také možno ovládat relativně levně a diskrétně," varuje zpráva.

Děti ve věku od šesti měsíců až 10 let se prodávají za částky od 4000 do 8000 euro. V některých případech bylo zaplaceno až 40 000 euro.

Úřady Evropské unie v letech 2013-14 zaznamenaly 15 846 obětí prodeje lidských bytostí, včetně 2375 dětí, avšak autoři zpráv jsou přesvědčeni, že opravdový počet obětí je daleko vyšší. Více než dvě třetiny lidí byly prodány do sexuálního otroctví, asi pětina (21 procent) na nucené práce, často jako zemědělští dělníci, což je forma otroctví, jíž především trpí muži. Ostatní prodávaní lidé jsou vykořisťovány různými dalšími děsivými způsoby, od domácího otroctví až po nucené žebráctví.

Úřady varují před "nesmírně znepokojujícím" vzrůstem počtu žen a dívek z Nigérie, které přicházejí do Itálie z Libye. Italské úřady informují o tom, že každoročně stoupá počet nigerijských obětí prodeje osob o 300 procent.

Pašeráci stále častěji zneužívají legální migrační cesty a přesvědčují občany zemí mimo EU, aby zažádali o azyl nebo o povolení k pobytu.

Více než dvě třetiny identifikovaných obětí byli občané EU, nejčastěji z Rumunska, z Bulharska, z Holandska, z Maďarska a z Polska. Ostatní obětí pocházejí z celého světa, především z Nigérie, Číny a z Albánie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6289

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2016