PŘEČETLI JSME:

Civilizace má tenkou slupku. Dvakrát jsem zažil, jak demokracie zahynula téměř přes noc

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Dnes se vám každý den vyjevuje deset pravd a málokdo si dá práci s hledáním té pravé. Vytvoří se nějaké mediální povědomí, které se nabaluje jako lavina, až si totéž myslí tak mnoho lidí, že to všichni považují za pravdu pravdoucí. No a když jsou ty pravdy dvě, je zaděláno na pořádný svár.

Ten, kdo utíká před válku a je ohrožen na životě, má právo na pomoc. To je základní usnesení charty lidských práv.

Zneklidňuje mě, teď už za potomky, že velká část mých spoluobčanů už zase slyší na vábení radikálů, na píšťaly věčných Krysařů podněcujících nenávist.

Člověk se často nechá manipulovat zlem, ať už ze strachu nebo z jakési potřeby podlehnout mu. Civilizace má tenkou kůži.

Dvakrát za život jsem zažil, jak demokracie zahynula takřka přes noc. Demokracie je oslabená tím, co je na ní nejpodstatnější: že každému dává právo svobodného jednání, což jako první využijí její nepřátelé, kteří se mohou dostat k moci pomocí svobodných voleb – viz Hitler. Cesta z totality pak trvá nekonečně dlouho. Proto je naše účast v Evropské unii a NATO naprosto klíčová, doslova sebezáchovná!

Vaše generace musí dát Evropské unii definitivní tvar a nevylít přitom s vaničkou problémů samo dítě. A jestli se vám to nepodaří, pak pánbůh s vámi!

Rozhovor s téměř devadesátiletým spisovatelem Pavlem Kohoutem ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016