Spojenec Merkelové: Součástí Německa jsou muslimové, ale islám nikoliv

6. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Blízký spojenec kancléřky Merkelové poslanec Volker Kauder prohlásil, že historicky a kulturně islám Německo neovlivňoval. Varoval však před vylučováním muslimů z německé společnosti, jak si to přejí populisté.


Kauder sdělil listu Neue Osnabrücker Zeitung, že uvažoval o prohlášení bývalého spolkového prezidenta Christiana Wulffa. Označil tvrzení, podle nějž islám je součástí Německa, za "dobře myšlené", ale nepřesné. Podle Kaudera je mimo pochybnost, že muslimové jsou součástí Německa, o islámu jako celku to však neplatí.

Kauder, který vede parlamentní frakci CDU/CSU, prohlásil, že má několik důvodů nesouhlasit s Wulffem.

Mezi jiným islám "historicky a kulturně" Německo neutvářel a islámské náboženství není založeno na homogenní nauce. "Určitě není jen jeden islám, jak tvrzení sugeruje," poznamenal Kauder. A dodal, že islám také nabývá podob, "které my v Německu nemůžeme nikdy přijmout".

Nicméně politik zdůraznil, že muslimové se těší stejné náboženské svobodě jako jiní a neměli by být vylučováni ze společnosti způsobem, který teď navrhují pravicoví populisté.

"Proto je samozřejmě přípustné stavět mešity s minarety," doplnil politik CDU s narážkou na manifest populistické AfD, který požaduje právě zákaz minaretů.

Podle Kaudera však ani náboženská svoboda není neomezená a podléhá dalším principům německé ústavy: "Náboženství v Německu nikdy nestojí nad státem," dodal.

Kauder minulý týden vyvolal pozdvižení požadavkem, aby německé mešity byly kontrolovány státem, a prohlásil, že některá kázání odporují německým hodnotám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6451

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2016