Čtyři z trvalých pěti členů Rady bezpečnosti OSN jsou zapleteni do bombardování nemocnic

4. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Joanne Liu, prezidentka francouzské lékařské humanitární organizace Lékaři bez hranic v úterý obvinila několik vlád, včetně americké, ruské, saúdsko-arabské a syrské, že buď přímo útočí nebo útočily na zdravotnický personál, anebo jsou součástí koalic, které to činí.

Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN věnovaném ochraně zdravotníků konstatovala Joanne Liu. že čtyři z pět trvalých členů Rady bezpečnosti OSN - Británie, Francie, Rusko a USA - "mají různou měrou spojení s koalicemi, které za poslední rok útočily na zdravotnické struktury".

Tyto koalice, konstatovala Liu, nesou odpovědnost za útoky na zdravotnické cíle v Afghánistánu, v Jemenu a v Sýrii. Avšak k útokům na zdravotníky dochází i daleko mimo tyto země, v Iráku, v Jižním Súdánu a v Somálsku. Svět, varovala Liu, "čelí epidemii útoků na zdravotnická zařízení, která ochromuje naši schopnost dělat naši základní práci".

"Zastavte tyto útoky!" apelovala na mocnosti Rady bezpečnosti OSN. "Musíte plnit svou mimořádnou odpovědnost a jít příkladem pro všechny státy světa."

Zasedání Rady bezpečnosti OSN se konalo v době, kdy jsou zdravotníci terčem obnovených útoků v Sýrii, kde Asadova vojska minulý týden vybombardovala nemocnici v Aleppu a usmrtila tam 20 lidí, včetně tři dětí a jednoho z posledních pediatrů v tomto městě. V úterý vzbouřenecké rakety znovu zasáhly nemocnici a porodnici. Usmrtily tři ženy.

Porobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6377

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2016