Letecký úder na nemocnici v Aleppu se musí stát pro OSN výzvou k akci

29. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Nemocnice al-Quds v severosyrském městě Aleppo se ve 22 hodin před dvěma dny stala terčem útoku. Tato nemocnice se 34 lůžky byla úplně zničena leteckým úderem. Dva z lékařů v této nemocnici byli mezi 14 usmrcenými osobami.

Vzniká nebezpečně samolibá situace, kdy se takovéto útoky na nemocnice začínají považovat za normální, píší Joanne Lia, prezidentka organizace Lékaři bez hranic, a Peter Maurer, předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže. Od Afghánistánu až do Středoafrické republiky, od Jižního Súdánu až po Jemen a Ukrajinu se bombardují, plení, vypalují a ničí sanitky, nemocnice i zdravotnická střediska. Pacienti jsou zabíjeni v postelích, útočí se na zdravotníky, kteří zachraňují raněné.

V dnešních válečných konfliktech se armády zaměřují na civilisty a na civilní infrastrukturu, na tržiště, školy, domovy a zdravotnická centra.

V letech 2012-2014 zaznamenal Mezinárodní výbor Červeného kříže jen 11 zemích světa téměř 2400 útoků proti zdravotníkům, pacientům, zdravotním střediskům a dopravě. Dopad na okolní komunity byl zdrcující.

Například loni v Jižním Súdánu na Horním Nilu okamžitě zabil raketový útok pacienta, dvanáctiletého chlapce a tříletou holčičku. V dalších dvaceti dnech, které následovaly, zemřelo na zranění dalších dvacet lidí, včetně matky té holčičky. Po zitenzivnění bojů utekli zdravotníci, pacienti i civilisté. Náhle přišla oblast, kde žije 75 000 lidí o nemocnici. V důsledku toho zemřelo mnoho lidí.

Na nemocnice a na zdravotníky útočí všichni. Dokonce i vlády, které zasedají v OSN. Mnohdy je to systematické, plánované, úmyslné a protizákonné. Útok proti zdravotnictví je útokem na humanitární právo.

Jsme svědky systematických útoků a masivního pomíjení zdravotní péče v době válečných konfliktů. Podle mezinárodního humanitárního práva musejí zdravotníci být schopni poskytnout lékařskou péči všem nemocným a raněným, bez ohledu na jejich politickou či jinou příslušnost, ať to jsou či nejsou bojovníci. Za žádných okolností nesmějí být zdravotníci trestáni za poskytování zdravotní péče v souladu s lékařskou etikou. Lékař vašeho nepřítele není váš nepřítel.

Avšak nyní jsme svědky porušování těchto základních předpisů a má to vážné humanitární důsledky. Proto předsedové organizací Lékaři bez hranic a Mezinárodního červeného kříže vítáme rezoluci OSN na ochranu zdravotní péče. Avšak Rada bezpečnosti OSN musí učinit tuto rezoluci efektivní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6276

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2016