Human Rights Watch: Rakousko schválilo drastická, neospravedlnitelná opatření proti žadatelům o azyl

28. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Zákon, který ve středu schválila Národní rada rakouského parlamentu, je ranou, zasazenou právům žadatelům o azyl, konstatuje organizace Human Rights Watch. Zákon umožňuje rakouské federální vládě vyhlásit mimořádný stav a drasticky omezit právo na žádost o azyl na rakouských hranicích.

"Tato opatření zosobňují právní zeď proti azylu, která je tak opovrženíhodná jako plot z žiletkového drátu, konstatovala Judith Sunderland z organizace Human Rights Watch. "Rakousko by mělo spolupracovat s dalšími zeměmi v Evropské unii, aby lidé měli férovou šanci na ochranu, kterou potřebují, a ne přijímat jednostranná rozhodnutí předávat si žadatele o azyl jako horký brambor."

Zákon umožní vládě vyhlásit "mimořádná opatření na udržování veřejného pořádku a na ochranu vnitřní bezpečnosti" v případě příchodu většího počtu migrantů a žadatelů o azyl na rakouské hranice. Zákon ale nedefinuje jasně, co by vyvolalo a ospravedlnilo uvalení takových mimořádných opatření.

Klíčovým rysem balíku těchto mimořádných opatření má být urychlená procedura pro hodnocení žadatelů o azyl na rakouských hranicích. Rakouští policisté budou zkloumat žádosti o azyl čistě proto, aby zjistili, zda mohou být žadatelé deportováni do sousední země, odkud přišli. Pouze lidé, kteří je úspěšně přesvědčí, že by jejich život byl v ohrožení anebo že riskují reálnou hrozbu mučení nebo nelidského či ponižujícího zacházení v sousední zemi, anebo kteří mají v Rakousku už příbuzné, budou smět oficiálně zažádat o azyl. Odvolání proti deportacím bude možné až po provedené deportaci. Zákon prodlužuje dobu, po niž mohou být lidé před deportací zadržováni, z 5 na 14 dní.

Rakouská vláda a parlament přijaly tyto plány navzdory ostré kritice z Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky a od nevládních organizací. Nils Muiznieks, komisař Rady Evropy pro lidská práva, charakterizoval tato opatření jako "vysoce problematická" a naléhal na Rakousku, aby neodstupovalo od svých povinností podle mezinárodního práva i podle práva Evropské unie.

Tento tvrdý pohraniční režim zabrání většině žadatelů o azyl v přístupu k férové a efektivní proceduře v Rakousku a odepře jim právo na efektivní nápravu. Vzhledem k tomu, že je cílem těchto opatření prohlásit téměř všechny žádosti o azyl za nepřijatelné a zadržet téměř všechny žadatele o azyl před jejich nucenou deportací do sousední země, nový zákon riskuje totální, automatické věznění osob bez pozornosti vůči zvlášť zranitelným žadatelům o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7000

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016