Barack Obama v Londýně:

"Brexit by znamenal, že Británie skončí na konci fronty"

22. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

"V demokracii by každý měl chtít víc informací, ne méně."

"Státy, které chtějí něčeho dosáhnout na světovém jevišti, nejsou v 21. století ty, kteří se rozhodnout jít samostatně."

Americký prezident Barack Obama varoval, že by po odchodu z EU Británie skončila "na konci fronty" při vyjednávání nové obchodní dohody s USA. Doporučil Britům důrazně, aby z EU neodcházeli.

Na společné tiskové konferenci s Davidem Cameronem, která se konala na britském ministerstvu zahraničí, Obama vysvětlil, proč má "odvahu zasahovat" do debaty o tom, zda by Británie měla odejí z Evropské unie.

Obama argumentoval, že má právo reagovat na tvrzení anglických euroskeptiků, že by si Británie po odchodu z EU lehce vyjednala novou obchodní dohodu s USA. "Vyjadřují názor ohledně toho, co udělají Spojené státy, a mě napadlo, že byste možná chtěli slyšet od prezidenta Spojených států, co si myslím, že Spojené státy udělají. A v té věci, například si myslím, že je férové říci, že by sice časem byla uzavřena nějaká obchodní dohoda mezi Británií a USA, ale nebude to brzo, protože důraz je na vyjednávání s velkým blokem, Evropskou unií. Státy, které chtějí něčeho dosáhnout na světovém jevišti, nejsou v 21. století ty, kteří se rozhodnout jít samostatně. Británie bude na konci fronty."

Obama poukázal na to, že je daleko efektivnější, když USA vyjednává s EU jako s celým blokem, namísto uzavírání dohod s jednotlivými státy a varoval, že odchod Británie z EU by signalizoval, že ve světě vznikly rozbroje.

Dodal také, že kdyby byl britským voličem, velmi by si dával pozor, aby se jeho země neodřízla od trhů, které přijímají 44 procent britského vývozu a "jsou odpovědny za miliony pracovních příležitostí a obrovské množství obchodu, na němž závisí mnoho podniků".

Obama zdůraznil, že nikomu nevyhrožuje, ale že jen nabízí názor.

"Toto rozhodnutí musejí učinit občané Spojeného království. Já tady za žádné hlasy neagituju. Nabízím jen názor, a v demokracii by každý měl chtít víc informací, ne méně, a vy byste se neměli bát slyšet, jak někdo argumentuje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní dohoda mezi USA a EU TTIP však dosud nebyla uzavřena a kritikové poukazují na to, že to není dooda pro spotřebitele, ale pro velké firmy. Hlavním problémem je, že dohoda TTIP obsahuje možnost, aby nadnárodní společnosti žalovaly u soukromých tribunálů vlády, pokud hájí veřejný zájem, což mohou firmy a jejich soukromí právníci klasifikovat jako "poškozování jejich zisku".

Po návštěvě v Británie cestuje Obama do Německa, kde proti dohodě TTIP loni v říjnu demonstrovalo 150 000 lidí. Jen 17 procent Němců zastává názor, že dohoda TTIP je dobrá pro Německo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8078

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2016