Jak to, že v ČR za posledních 25 let nestouply mzdy tak jako v Německu v letech 1945-1970?

15. 4. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych poukázat na zajímavá fakta týkající se nezaměstnanosti a minimální mzdy a potažmo i výše mezd v ČR. Nedávno byl publikován článek na serveru Novinky se sdělením, že chybí pracovní síly. ZDE

Se stejným tvrzením přišel i inženýr Vladimír Dlouhý na stránkách deníku Právo. To je velmi zajímavé, protože před cca rokem tvrdil V. Dlouhý a zaměstnavatelé, že navýšení minimální mzdy a odbory zveřejněný požadavek konce nízkých mezd povede k nárůstu nezaměstnanosti. Faktem je, že po zvýšení minimální mzdy nezaměstnanost klesla. Ovšem tento fakt ani pan Dlouhý ani zaměstnavatelé a i další ekonomičtí „experti“ vůbec nereflektovali. Osobně jsem si na toto téma dopisoval s redaktorem bulvárního týdeníku Reflex – s jakýmsi panem Cvrčkem. Ten zase tenkrát ve svém článku tvrdil totéž, že naroste nezaměstnanost a dokládal to na příkladu Slovinska. Slovinsko skutečně před lety zvýšilo minimální mzdu v přepočtu na koruny z cca 16000,- Kč na současných cca 22000,- Kč. ZDE, píše Jaroslav Polák.

Nezaměstnanost tam vskutku vzrostla, ale faktem je, že začala narůstat již rok před tím navýšením. Nevím, jestli v Reflexu reflektovali nárůst naší minimální mzdy a pokles nezaměstnanosti na historická minima. Tento časopis nečtu, a to nejen ze zdravotních důvodů. Jen by mne zajímalo, jak je možné, že podobně hospodářsky vyspělá a rovněž postkomunistická země Slovinsko může mít minimální mzdu vyšší o více než deset tisíc korun?

No a ještě bych dal malou paralelu. V roce 1945 bylo Německo devastované, přijalo 10 milionů uprchlíků vysídlenců z České rep., Polska, Maďarska atd. Naproti tomu Česká republika neutrpěla velké hospodářské škody a životní úroveň tam byla tehdá vyšší než v Německu. Po 25 letech (tj. v r. 1970) nás Německo předběhlo nejen v životní úrovni. No a co se stalo za období od 1989 do 2016 v České republice? Dosáhly naše mzdy úrovně německých? Zeptejme se pana Dlouhého a dalších „ekonomických expertů“.

0
Vytisknout
8595

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2016