Syrští alávité se distancují od Asada

4. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Lídři alávistské větve islámu se otevřeně staví proti režimu. V dokumentu, který získala média, představitelé sekty také vyzývají k dosažení míru po pěti letech války.


V dokumentu se náboženští představitelé alávitů distancují od Asadovy vlády a vyzývají svou komunitu, aby se "stala katalyzátorem nové Sýrie".

Osmistránkový dokument nazvaný "Deklarace reformy identity" byl propašován ze Sýrie a předán řadě médií, včetně BBC, Welt am Sonntag, La Republica a Le Figaro.

Text se přimlouvá za Sýrii založenou na sekularismu a demokracii, implicitně označuje Asadův režim za "totalitářský".

"Vládnoucí politická moc, ať ji ztělesňuje kdokoliv, nás nereprezentuje ani neformuje naši identitu nebo nezachovává naši bezpečnost a reputaci," napsali anonymní autoři.

"Legitimita režimu může být posuzována pouze podle kritéria demokracie a základních práv."

Asadova rodina patří k alávitům, kteří vznikli v 10. století a jsou často spojováni s šíitským islámem. Alávité reprezentují zhruba 12 % syrského obyvatelstva, ale dominují ve vládě a bezpečnostních složkách. S nástupem arabské strany Baas jejich vliv jen zesílil.

Spojení s šíitským islámem je považováno za hlavní důvod, proč syrský režim má podporu Íránu. Někteří alávité se obávají pomsty větších náboženských uskupení, pokud by byl Asad svržen.

Avšak autoři dokumentu se pokoušejí redefinovat alávitskou víru a oddělit ji od obou hlavních větví islámu, šíitské i sunnitské, jako "třetí model".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8613

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016