Tisíce lidí protestovaly ve Varšavě proti navrhovanému totálnímu zákazu potratů

3. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce osob se účastnily demonstrace před polským parlamentem ve Varšavě a protestovaly proti totálnímu zákazu potratů, které šéf polské vládnoucí strany chce prosadit na základě požadavků katolické církve.

Polsko už má snad nejpřísnější potratový zákon v Evropě. "I potratové zákony v Íránu jsou liberálnější než tento návrh. Proto musíme protestovat," řekla Marta Nowaková na demonstraci, kterou zorganizovala levicová strana Společně.

Polsko už nyní dovoluje potrat pouze v raném stadiu těhotenství a jen, pokud je ohrožen život matky, když je pravděpodobné, že dítě bude trvalým invalidou anebo když vzniklo těhotenství v důsledku trestného činu, jako je znásilnění či incest.

V dopise, který byl tuto neděli čten v polských kostelích požadují polští biskupové zpřísnění tohoto zákona z roku 1993. "Postoj katolíků v této věci je jasný a neměnný. Je nutno chránit život každého člověka, od početí až po smrt," řekli. Žádáme, aby zákonodárci a vláda zavedli tento zákon.

Šéf strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński se vyjádřil, že jako katolík musí požadavek biskupů splnit. Strana Právo a spravedlnost plánuje ukončit státní financování početí ve zkumavce (IVF) a vydávat potrat vyvolávající pilulku "morning after" jen na lékařský předpis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6075

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016