Papež František odsoudil "umrtvené svědomí" Evropy ohledně uprchlíků

26. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Papež promluvil na Velký pátek ostře kriticky proti lhostejnosti Evropanů vůči utrpení, poté, co umyl nohy v ubytovně v Římě muslimským uprchlíkům



Papež František ostře zkritizoval to, co charakterizoval jako "lhostejné a umrtvené svědomí" nad uprchlíky. Během svého projevu na Velký pátek odsoudil také pedofilní kněží, obchodníky se zbraněmi a fundamentalisty.

"Ach, kříži Ježíše Krista, dnes vás vidíme ve Středozemním a v Egejském moři, která se stala nenasytnými hroby, odrazem našeho lhostejného a umrtveného svědomí," řekl devětasedmdesátiletý papež o tisících uprchlíků, kteří se vydávají na cestu do Evropy v křehkých člunech, protože jim Evropa neumožňuje bezpečnou cestu do přístřeší před válkou a pronásledováním.

Papež opakovaně žádá globální komunitu, aby otevřela své dveře uprchlíkům a bojovala proti xenoobii. Tyto jeho apely nabývají na intenzitě po uzavření kontroverzní dohody mezi Evropou a Tureckem, jejímž cílem je hromadně deportovat imigranty přijíždějící do Řecka.

Papež v pátek také umyl a políbil nohy uprchlíků, včetně muslimů, v uprchlické ubytovně na předměstí Říma.

Ostře také kritizoval pedofilní kněží "ty nevěrné duchovní, kteří, namísto toho, aby se zbavili svých marnivých touh, zbavují i nevinné lidi jejich důstojnosti". Dále také kritizoval fundamentalisty, teroristy, kteří "páchají útoky, jež urážejí boží jméno a zneužívají ho k ospravedlňování svého bezprecedentního násilí." Dodal, že "kotel války naplňují nevinnou krví našich bratrů a sester obchodníci se zbraněmi" a odsoudil "zrádce, kteří za třicet stříbrných jsou ochotni odsoudit kohokoliv k smrti."

Papež také odsoudil osoby, pronásledující křesťany, kdy jsou "naši bratři a naše sestry zabíjeni, upalováni zaživa, a stínáni barbarskými čepelemi uprostřed mlčení".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7371

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2016