Sílí kritika kvůli masivnímu izraelskému záboru palestinské půdy

18. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Palestinští a světoví lídři se tento týden připojili k rostoucí kritice nedávného izraelského záboru 234 hektarů půdy v jižní části okupovaného Západního břehu a vyjádřili přesvědčení, že je to důkaz toho, že Izrael nemá zájem na mírovém uspořádání konfliktu.

Izraelské úřady prohlásily, že 234 hektarů země, které se nacházejí jižně od města Jericho, jsou „státní půdou“. Izrael část palestinského území zabral na začátku tohoto měsíce.

Izraelská organizace Peace Now, jež monitoruje výstavbu ilegálních izraelských osad na palestinském území, uvedla, že konfiskace tohoto území povede k výstavbě 358 bytových jednotek v ilegální osadě Almog.

Roste počet zemí, které izraelský zábor palestinské půdy odsuzují. Francouzští představitelé jsou tímto krokem velice znepokojeni a německé ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že kontroverzní počin má špatné načasování, neboť přichází uprostřed snah o znovuobnovení mírových rozhovorů.

Japonsko označilo konfiskaci palestinského území Izraelem za překážku stávajících snah mezinárodního společenství o implementaci dvoustátního řešení.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby reportérům sdělil, že izraelský zábor cizí půdy, rozšiřování osad a legalizace osadnických výsep zásadním způsobem ohrožují vyhlídky na realizaci dvoustátního řešení.

Zástupci Peace Now konstatovali, že konfiskaci území jižně od Jericha předcházel zábor 502 hektarů palestinské půdy v okolí Betléma, k němuž došlo v roce 2014. Organizace uvedla, že Izrael tak rozsáhlé území kvůli rozšiřování ilegálních osad nekonfiskoval od 80. let minulého století, což ukazuje na jasnou změnu v jeho dosavadní politice.

Rozšiřování ilegálních osad v té době představovalo významnou úlohu při spuštění první intifády v prosinci roku 1987.

Peace Now doslova uvádí: „Místo toho, aby se izraelská vláda snažila situaci uklidnit, přilévá olej do ohně a posílá jasný vzkaz Palestincům i Izraelcům, že nemá žádný zájem na mírovém uspořádání konfliktu, potažmo realizaci dvoustátního řešení.“

Celý text v angličtině zde ZDE

(Shrnutí připravil D. Veselý)

0
Vytisknout
5959

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2016