Uprchlíci přebrodili řeku ve snaze dostat se z Řecka do Makedonie

14. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

K zoufalým scénám došlo v pondělí na makedonsko řecké hranici, kdy se rodiny, často s malými dětmi v kočárcích, pokusily z řeckého Idomeni přebrodit prudce tekoucí řeku do Makedonie.

Drone footage shows refugees crossing river in Greece

People form a human chain across a river in Greece as more than 3,000 migrants and refugees attempt to make it to Macedonia.

Posted by Channel 4 News on Monday, March 14, 2016

Uprchlíci stáli ve vodě a utvořili lidský řetěz, jímž si předávali nemluvňata a batolata, ve snaze uniknout ze špinavého tábora v Idomeni, kde nyní vznikla epidemie žloutenky.

"Byla to velmi složitá situace. S vodou byl velký problém, ale všichni si navzájem pomohli, tak všichni přešli," řekl Konstantinos Tsakalidis, řecký fotograf, který uprchlíky doprovodil. "Byli velmi šťastní, protože překročili řeku, hranici, a byli přesvědčeni, že jsou nyní svobodní."

Avšak asi za tři kilometry cesty do makedonského území uprchlíky zastavila makedonská bezpečnostní policie. V pondělí v noci uprchlíci většinou seděli na silnici a asi 30 novinářů bylo zatčeno v makedonském městě Gevgelija.

Vzniklé scény znovu poukázaly na nedostatky v pokusech Evropské unie zastavit proud uprchlíků do Evropy, uvedla, Mezinárodní organizace pro migraci.

Odborníci na migraci upozorňují, že si imigranti po uzavření hranic najdou jiné cesty do severní Evropy.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Leonard Doyle zdůraznil: "Stavět zdi a ploty proti uprchlíkům je recept na problémy, jak vidíme tady, kde lidé přenesli nemluvňata a batolata přes prudce tekoucí ledovou řeku. Ploty jen obohacují pašeráky a ohrožují uprchlíky, kteří nemají domovy, do nichž by se mohli vrátit.

Doyle dodal: "Pro uprchlíky uvízlé na severní hranici Řecka je naléhavě zapotřebí humanitárního řešení."

Představitel organizace Lékaři bez hranic uvedl, že dochází k zvýšení počtu neregulérních přechodů hranic a pašování lidí a že očekává, že počet těchto přechodů se bude zvyšovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6300

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016