USA jsou nejvíce ohroženy terorismem od 11. září. Kvůli Íránu, KLDR a islamistům

26. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Vysocí představitelé amerických zpravodajských služeb varovali, že Spojené státy čelí největší teroristické hrozbě od 11. září 2001. Odvolávají se na rekordní příliv zahraničních bojovníků do Iráku a Sýrie a společné íránsko-severokorejské plány posílit "útočné kapacity" a další snahy vedoucích teroristických skupin zvýšit ofenzívní kapacity.


Zatímco Írán je stále "největším sponzorem terorismu" na planetě, IS se stal "převládající globální teroristickou hrozbou", silnější, než al-Káida, uvedl ředitel národních bezpečnostních služeb James Clapper, který varoval zákonodárce ve zpravodajském výboru Kongresu, že "novou normou se stala nepředvídatelná nestabilita".

Spojené státy se nikdy nemusely vyrovnávat s tímto typem bezpečnostního prostředí a mají problém sbírat zpravodajské informace o zmíněných teroristických iniciativách, které prokázaly bezprecedentní zručnost ve skrývání svých akcí.

Násilní extrémisté operují ve 40 zemích, z nichž 7 má nefunkční vlády a 14 je ohroženo násilnou nestabilitou. Dalších 59 států čelí v letošním roce "významnému" riziku destabilizace, sdělil Clapper. A tato nestabilita může způsobit, že se stanou útočištěm teroristů.

Na světě je nejméně 38 000 sunnitských teroristů v řadách "islámského státu", ale také šíitský Írán posiluje svou alianci s teroristickými skupinami a darebáckými státy, jako je KLDR.

"Írán je nadále největším státním sponzorem terorismu a vyvíjí vliv v regionálních krizích na Blízkém východě prostřednictvím jednotek sboru Islámských revolučních gard Kuds, jeho teroristického partnera libanonského Hizballáhu a skupin působících jako prostředníci," dodal Clapper.

Zpravodajské zdroje predikují, že íránská nenávist vůči USA neopadne, navzdory jaderné dohodě prosazované Obamovou administrativou.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5176

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016