Jeden prostý fakt o uprchlících

19. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Ke všemu strašení syrskými uprchlíky je třeba dodat jeden zjevný fakt - žádný uprchlík není rád, že se jím stal. Velká většina si jich přeje vrátit se, hlavní překážkou je, že mnozí nemají kam.


"Vůbec nemám radost, že jsem musel odejít," říká patnáctiletý Nibal Al-Ahmad. "Všechno jsme opustili - náš domov a příbuzné. Díky Alláhovi, že jsme dosud živí. Život zde je tvrdý, ale zvládli jsme se přizpůsobit novým podmínkám."

Ahmad, který pochází z města Diráa, žije v uprchlickém táboře Mafrak v Jordánsku.

Šestnáctiletá syrská uprchlice Chadíja se obává, že její vzdělání v Jordánsku se ukáže být bezcenným, až válka skončí a vrátí se. "Necítím se ve své zemi, protože pouze má rodina je zde a další příbuzní jsou stále v Sýrii. A moc mi chybí."

"Není pro mě dobré prostě říci, že jsem byla ve škole UNICEF v Jordánsku."

Pro UNICEF je cílem stabilizovat životní podmínky uprchlíků a vytvořit rutiny, životní vzorce a pocit normality - aby byl usnadněn návrat, až válka skončí. A ona jednou skončí.

"Jordánská vláda byla vůči masivnímu počtu uprchlíků mimořádně pohostinná," říká Toby Fricker z UNICEF. "Skutečně nyní poskytuje dětem, rodinám tolik podpory, aby zajistila, že až se vrátí, dokážou znova získat své životy, dokážou pokračovat a hrát klíčovou roli při obnově Sýrie."

Jordánsko přijalo více než 1,4 milionu syrských uprchlíků. Německo, které zažívá politickou krizi kvůli uprchlické politice Angely Merkelové, jich přijalo méně než 500 000. Spojené státy méně než 3 000.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9014

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016