Její bezhlavé tělo nebylo identifikováno

16. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Utopila se ve snaze dostat se do Evropy, ale její bezhlavé tělo nebylo identifikováno. Její náhrobní kámen je beze jména.

Stejně jako další, pohřbení vedle ní v olivovém háji na řeckém ostrově Lesbos. Mramorová deska na jejím neoznačeném hrobě bude mít nápis "Neznámá". Jejím epitafem bude identifikační číslo, datum, kdy ji moře vyplavilo na břeh a její předpokládaný věk.

Šedesát čtyři hrobů bylo vykopáno na tomto pozemku pro uprchlíky, kteří se utopili ve snaze dostat se do Evropy. Jen 27 z nich má jména.

V roce 2015 se při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře utopilo 3700 lídí, odhaduje Mezinárodní organizace pro migraci. Skutečné počty mají být vyšší.

Mrtvých je tolik, že na jednom hřbitově na ostrově Lesbos už není místo.

Místní lidé docházejí k názoru, že v jediné lodi se často utopila celá rodina, takže nikdo nepřežil, kdo by identifikoval oběti. Hovoří o mrtvolách v pokročilém stavu rozkladu, které moře vyplavuje, a o rozsekaných tělech skalami na pobřeží.

"Není to správné, vidět neznámé děti, děti v podstatě tohoto věku," říká Alekos Karagiorgis, hrobník, který letos dopravil z pláží do márnic stovky mrtvol.

"Je to jedno, že je to moje práce. Rozdírá mi to srdce."

V říjnu havarovala v noci loď, z níž bylo zachráněno více než 200 osob, ale desítky lidí zemřely a hřbitov ve vesnici St. Patneleimon už neměl místo na pohřbívání, tak bylo nutno přivést kontejner, do něhož se mrtvoly uložily.

Mustafa Dawa, třicetiletý Egypťan, který žije v Řecko od doby, kdy mu bylo kolem dvaceti, přijal neoficiální roli mytí mrtvol, oblékání jich do rubáše a pohřbívání, s tváří obrácenou k Mekce.

"Jeden týden jsem dělal 57 pohřbů. Jednoho dne jsem jich dělal 11," řekl. Vzpomíná, jak trávil několik minut v hrobě bezhlavého dítěte, kdy ho přemohly emoce.

Od říjnového ztroskotání lodi vyfotografoval koroner Theodoros Nousias 200 mrtvol a odebral od nich vzorky DNA. Udržuje archiv, pokud se ozvou jejich příbuzní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7642

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016