Turecko začalo ostřelovat kurdské bojovníky v provincii Aleppo

13. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

K dělostřelecké palbě z Turecka do Sýrie došlo v sobotu na čtyřech místech

Turecko ostřeluje kurdské bojovníky v syrské provincii Aleppo, zatímco Asadova vojska za podpory ruských letadel dále provádějí úspěšnou ofenzívu proti vzbouřencům. Turecký premiér Ahmet Davutoğlu uvedl, že k tureckým útokům došlo v rámci odvety. Ostřelování zasáhlo původně Asadovu leteckou základnu Menagh, kterou Kurdové dobyli od Islámského státu teprve před několika dny a došlo k němu na třech dalších místech mezi letištěm a tureckou hranicí.

Tato letecká základna byla klíčovým terčem pro několik bojujících stran v syrské válce od roku 2012. Téměř rok ji obléhali vzbouřenci, až ji v srpnu 2013 ovládla raná verze ISIS a organizace al-Nusra, která má vazby na al-Kajdu. Ve čtvrtek ji ovládla kurdská PYD. Využila při tom ofenzívy Asadových jednotek a ruského leteckého bombardování. Ruská letadla podnikla proti vzbouřencům nejméně třicet náletů, i když není jasné, zda je bombardování přímou podporou kurdských jednotek.

"Kurdové mají prospěch z širší ofenzívuy v Aleppu a rozšířili tak oblast, kterou ovládají," uvedl Rami Abdulrahman ze Syrské observatoře pro lidská práva se sídlem v Británii.

Američany vedená koalice podporuje kurdské bojovníky v Sýrii a v Iráku kvůli jejich roli v boji proti Isis. Avšak Turecko se už třicet let snaží na svém území potlačovat kurdské povstání a považuje Kurdy za teroristy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaútočil na Spojené státy, že podporují kurdské jednotky. John Kirby, mluvčí amerického ministerstva zahraničí, však uvedl, že americká podpora pro Kurdy bude pokračovat.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu oznámil, že před koordinovanou turecko-saúdskou vojenskou operací v Sýrii vyšle Saúdská Arábie do Turecka své vojáky a stihačky.

Americký ministr zahraničí John Kerry obvinil Rusko, že se zaměřuje na civilisty a na legitimní opoziční organizace. Premiér Medveděv to popřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7284

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2016