Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

Rakouský ministr financí Jörg Schelling požaduje, aby jeho země dostala odškodnění nákladů spojených s uprchlickou krizí, Rakousko je prý podle něho schopno se ročně postarat jen asi o 35 000 žadatelů o azyl, avšak loni jich přišlo 90 000, tedy o 55 000 více, než je únosné. Každý uprchlík stojí asi 11 000 eur, takže Rakousko z Bruselu nyní vyžaduje odškodné ve výši 600 milionů eur. Schelling také navrhuje zvýšení prostředků v Evropském fondu pro azyl, migraci a integraci a pozměněné rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí. Mělo by se využít i fondů určených pro přírodní katastrofy.

Rakouský komisař pro EU Johannes Hahn však přístup ministra financí kritizoval. Dopis se žádostí o finanční odškodné prý neměl být poslán do Bruselu, ale jednotlivým evropským vládám, které neplní evropskou azylovou politiku a odmítají se podílet na společném evropském řešení.

Rakouský kancléř Werner Faynman požaduje, aby Turecko začalo přijímat uprchlíky, kteří se pokusí o cestu do Evropy. Frontex by prý měl lidi přijíždějící na člunech zachránit, ale pak je hned zase deportovat do Turecka.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
5317

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016