Ruské letecké údery a Asadova ofenzíva vyhnaly z Aleppa desetitisíce nových uprchlíků

5. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Hlavní pohraniční přechod do Turecka v severozápadní Sýrii zůstával v pátek už druhý den uzavřený, zatímco desetitisíce civilistů prchají ze syrského města Aleppo a okolních měst před bezprecedentně intenzivními ruskými leteckými údery ofenzívou armády prezidenta Asada, která dvoumilionové město Aleppo téměř úplně oblíčila.

Turecko však oznámilo, že novou vlnu syrských uprchlíků na své území vpustí.

OSN odhaduje, že se na pohraničním přechodu Bab al-Salam shromáždilo asi 20 000 lidí. Většinou jsou to nejchudší obyvatelé ze severní Sýrie, kteří dosud zůstávali doma v konfliktu, v jehož důsledku se vyprázdnila krajina mezi městem Aleppo a syrsko-tureckou hranicí. Většina uprchlíků jsou sunnitští muslimové a snaží se útěkem zachránit holý život sobě a svým rodinám.

"Ruská letadla pokračují v intenzivních náletech," uvedl syrský aktivista Abhaa al-Halabi. "Každou minutu dochází k leteckému úderu. Dosud Rusové zasáhli více než tři místní trhy a způsobily velké množství civilních raněných a mrtvých."

Rozhlas BBC interviewoval lékaře z nemocnice na okraji Aleppa, která se v posledních týdnech stala opakovaně terčem vojenských útoků.

Hrozí nebezpečí, že Assadovy jednotky plánují kompletní obležení Aleppa a vyhladovění jeho obyvatelstva, stejně jako se to praktikuje v jiných částech syrského konfliktu.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6493

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2016