V lednu dramaticky vzrostl počet uprchlíků, přicházejících do Evropy

30. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Za první čtyři týdny měsíce ledna 2016 přišlo přes východní Středozemí do Evropy více než 52 000 uprchlíků. To je pětatřicetkrát více, než kolik jich přišlo v lednu 2015. Denní průměr počtu příchozích do Evropy je téměř tak velký jako počet příchozích za celý loňský leden, informuje Mezinárodní organizace pro migraci.

Letos v lednu při pokusech přeplout Středozemní moře zahynulo více než 250 lidí. V sobotu ráno se v Egejském moři utopilo nejméně 39 osob.

Na řecké ostrovy letos v lednu připlulo 52 055 migrantů a uprchlíků, konstatovala Mezinárodní organizace pro migraci. "Je to počet, který je blízký rekordnímu počtu, zaznamenanému v červenci 2015, kdy teplé a klidné počasí dovolilo 54 899 lidem, aby se přeplavili do Řecka."

Mezinárodní úřad pro migraci informuje, že 90 procent uprchlíků, přicházejících do Řecka, je ze Sýrie, z Iráku a z Afghánistánu. Lidem těchto národností je dovoleno opustit Řecko a vstoupit do Makedonice cestou do západní Evropy jako žadatelé o azyl.

Avšak ve středu byla řecko-makedonská hranice u Idomeni od poledne do půlnoci uzavřena. Makedonští činitelé uvedli, že to bylo v důsledku přeplněného prostoru na hranicích se Srbskem.

Velký počet uprchlíků přicházejících do Evropy vyvolává v řadě evropských zemí občanské a politické nepokoje.

V sobotu se německá kancléřka Angela Merkelová pokusila uklidnit stále důraznější své kritiky tím, že poukázala na to, že Syřané a Iráčani se vrátí domů, jakmile tam konflikty skončí.

Merkelová stále odolává nátlaku některých konzervativců, aby zavedla limit na počet příchozích.

Oponenti uprchlíků se snaží obviňovat ze silvestrovských sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem údajnou islámskou kulturu. Avšak britská labouristická poslankyně Jess Phillipsová argumentovala, že silvestrovská situace v Kolíně nad Rýnem se vůbec neliší od situace, jíž v anglickém Birminghamu čelí ženy o každém víkendu. "V každém městě jsou místa, kde jsou skupiny opilých mužů a dějí se tam věci a ženy se neustále musí obávat, že budou osahávány a že se stanou terčem pouličních útoků. To není nic, co by do naší země přinesli uprchlíci. To existovalo vždycky. Všechny ženy, s nimiž jsem dnes mluvila, mi potvrdily, Ano, zažila jsem to. Ve skutečnosti je daleko pozoruhodnější, když se nestanete terčem sexuálních útoků.

V britském přístavu Dover, kam se někteří uprchlíci snaží dostat v kamionech, došlo v sobotu k potyčkám mezi ultrapravicovými demonstranty a antifašisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6499

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2016