Saúdská Arábie financuje umírněné muslimy, ne ISIL

29. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Fascinující vhled do tajů tajné války vedené Saúdskou Arábií proti rostoucímu vlivu islamistických extrémistů poskytl skandál kolem kontroverzních plateb pro malajsijského premiéra Nadžíba Razaka.


Vyšetřování generální prokuratury týkající se podezření z korupce počátkem týdne očistilo Nadžíba od podezření z kriminální činnosti kvůli platbě, která přistála na jeho osobním bankovním účtu.

Političtí oponenti tvrdili, že šlo o prostředky z národního rozvojového fondu, v němž se od roku 2009, kdy jej Nadžíb založil, nashromáždilo zatím 11 miliard dolarů. Ale opravdu překvapujícím závěrem ročního vyšetřování je odhalení, že ve skutečnosti šlo o tajnou platbu ze Saúdské Arábie, která se rozhodla podpořit Nadžíbovu volební kampaň.

Od vzniku "islámského státu" v Sýrii a Iráku levicoví kritici jako lídr Labour Party Jeremy Corbyn opakovaně obviňují Saúdskou Arábii, že financuje IS a další islamistické extremistické skupiny.

Ale malajsijské vyšetřování ukazuje, že opak je pravdou. Saúdská vláda naopak tajně podporuje umírněné muslimské lídry v rámci snahy bojovat s globální hrozbou islamismem inspirovaného terorismu.

Mnohé prozápadní arabské země jako Jordánsko, Maroko a Egypt byly v minulosti příjemci saúdské finanční pomoci zaměřené na zadržování islamistů.

Někdo se může divit, proč měli Saúdové zájem o volby v nearabské zemi vzdálené 6 000 km. Odpověď zní, že se Rijád snaží udržet pod kontrolou rozvoj islámského extrémismu v Jihovýchodní Asii, kde IS počátkem ledna provedl útoky v indonéské Džakartě.

Sousední Malajsie je také terčem islamistických extrémistů a Nadžíb patří k několika politikům, kteří se nacházejí na seznamu jejich cílů. Nadžíb byl chválen za odvážný postoj vůči islámským extrémistům a z tohoto důvodu se Saúdové rozhodli darovat mu 479 milionů dolarů, aby mu pomohli vyhrát volby. Nejmenovaný saúdský představitel potvrdil, že nejde o nic výjimečného.

V době, kdy IS využívá miliony dolarů z vyloupených arabských bank a lukrativního pašování ropy, saúdská iniciativa zaměřená na financování umírněných muslimů slouží k omezování islamistického terorismu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2016