"Švédsko může být během několika let ve válce"

27. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Švédsko může být během několika málo let ve válce, tvrdí generálmajor Anders Brännström v interním dokumentu rozeslaném vojákům a personálu generálního štábu. Ten je součástí brožury určené účastníkům armádní konference v Bodenu, která se koná příští týden.


"Globální situace, kterou prožíváme, a která je také jasná ze strategického rozhodnutí, vede k závěru, že můžeme být během několika let ve válce. Pro nás v armádě to znamená, že musíme se vší energií, kterou máme, uplatňovat politická rozhodnutí," napsal generál.

Od konce studené války se švédské ozbrojené síly soustředily zejména na pomoc při mezinárodních misích, ale podle Brännströma se strategie nyní mění směrem ke "schopnosti ozbrojeného boje proti kvalifikovanému oponentovi".

Cílem je vytvořit "prahový efekt proti vojenským útokům a nakonec bránit Švédsko".

Švédsko v loňském roce podniklo kroky směrem k posílení vojenských kapacit a ministr obrany Peter Hultqvist rozšířil spolupráci se sousedy a NATO kvůli rostoucímu napětí v oblasti Baltu.

Bezpečnostní služba Säpo vloni oznámila, že největší zpravodajskou hrozbou v roce 2014 bylo Rusko.

Nejvyšší velitel ozbrojených sil Micael Bydén již předtím prohlásil, že země není bezprostředně ohrožena, ale varoval, že v regionu může přibývat konfliktů.

"Měli bychom si být vědomi toho, že jsme nepřetržitě vystaveni sběru zpravodajských informací a zpravodajským kampaním. Víme také, že oblasti v našem regionu, Balt v rostoucí míře Arktida, představují oblasti frikce mezi Ruskem a Západem," sdělil konferenci v Sälenu počátkem ledna.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9643

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016