Lékaři bez hranic ostře odsoudili katastrofální selhání Evropské unie ve věci uprchlické krize

19. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

V roce 2016 musejí evropské země přijmout odpovědnost za lidské ztráty na životech, které byly důsledkem jejich rozhodnutí a poučit se ze svých chyb.

Ve zprávě, zveřejněné v úterý, důrazně odsoudila organizace Médecins Sans Frontières, Lékaři bez hranic (MSF) katastrofální selhání Evropské unie, která nedokázala v roce 2015 reagovat na uprchlickou krizi.

"Nejenže Evropská unie a evropské vlády kolektivně selhaly a vůbec krizi neřešily, ale nadto jejich pozornost věnovaná politice odstrašení a jejich chaotická reakce na humanitární potřeby prchajících lidí aktivně zhoršily situaci tisíců zranitelných mužů, žen a dětí," konstatoval ředitel operací organizace Lékaři bez hranic Brice de le Vingne.

Prostřednictví svědectví zaměstnanců MSF i jejich pacientů a prostřednictvím lékařských dat, shromažďovaných během roku 2015, analýza MSF nazvaná "Překážkový běh do Evropy" podrobně ukazuje důsledky jednání Evropy. Vysvětluje, jak evropské ploty donutily MSF a další humanitární organizace dramaticky zvýšit svou činnost na hranicích Evropy. Dosud nikdy předtím neprováděla organizace MSF tolik lékařských a humanitárních akcí v Evropě a dosud nikdy tam nebyla nucena angažovat tolik svých pracovníků. Dosud nikdy předtím nemusela MSF provozovat záchranné lodi ve Středozemním moři.

"Skutečnost, že lidé hledají bezpečí a lepší život v Evropě není novým jevem," pokračoval de le Vigne. "Naopak, je to jev, který existuje už mnoho let. Avšak až začátkem roku 2015, kdy se Středozemní moře proměnilo v hromadný hrob, jsme se rozhodli, že to už nemůžeme dále ignorovat. V roce 2016 musejí evropské země přijmout odpovědnost za lidské ztráty na životech, které byly důsledkem jejich rozhodnutí a poučit se ze svých chyb."

Zpráva popisuje překážky, které Evropská unie a evropské vlády postavily do cesty více než milionu lidí, z nichž většina prchá před válkou a pronásledováním, a odmítly jim poskytnout alternativu k smrtelně nebezpečné přeplavbě moře, stavěly proti nim žiletkové ploty a neustále měnily administrativní a registrační procedury.

Státy také vyloženě páchaly násilné činy na moři a na svých hranicích. Tím, že poskytla naprosto nedostatečnou přijímací infrastrukturu v Itálii a v Řecku, se Evropa dopustila strašlivých zločinů. Organizace Lékaři bez hranic provedla více než 100 000 lékařských prohlídek postižených uprchlíků a získala tak dramatický a reprezentativní obraz důsledku těchto překážek a útoků na lidské zdraví, hmotných i psychických.

"Tato krize vůbec neskončila a pomoc v Itálii, v Řecku a na Balkáně je i nadále naprosto neostatečná," pokračoval Ponthieu. "V roce 2015 se evropské státy pokusily chránit své hranice před zranitelnými lidmi. Doufáme, že v roce 2016 nebude už tak silná potřeba ochraňovat lidi před politikou členských zemí Evropské unie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7001

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016