Polsko obviňuje Brusel a Německo "z nacismu"

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Vztahy mezi ultrapravicovou polskou vládou a Evropskou unií se dále zhoršily poté, co polský časopis Wprost vyšel s obálkou "fotografie" znázorňující pět čelných politiků z EU - včetně německé kancléřky Angely Merkelové - v nacistických uniformách. Titulek oznamuje: "Znovu chtějí dohlížet na Polsko". Kromě Merkelové je na obrázku prezident Evropské komise, Jean-Claude Juncker, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, komisař EU Günther Oettinger, and Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér. Naklánějí se nad mapu, což připomíná válečné fotografie Adolfa Hitlera a jeho generálů.

Na své facebookové stránce charakterizoval Verhofstadt, který je šéfem liberální skupiny Alde v Evropském parlamentu, obrázek jako "překračující všechny meze". Dodal, že Evropská unie je "komunitou hodnot" a že "je povinností nás všech, komisařů, kancléřů či jiných, pozvednout svůj hlas, když nějaká vláda tyto principy ohrožuje a útočí na demokratické instituce".

Schulz a Oettinger, oba Němci se stavějí ostře kriticky k ultrapravicové vládě strany Právo a spravedlnost, která od převzetí moci ochromila polský ústavní soud a převzala přímou kontrolu nad veřejným rozhlasem a televizí. Evropská komise už poslala polské vládě písemný dotaz ohledně toho, jak bude nový mediální zákon slučitelný s předpisy EU o svobodě médií. Schulz charakterizoval činy polské vlády jako "nebezpečnou putinizaci evropské politiky" a Oettinger doporučil, aby bylo Polsko podrobeno evropské legislativě, jejímž účelem je zabývat se "systémovými hrozbami" hodnotám Evropské unie.

V reakci na to povolala polská vláda německého velvyslance na rozhovory a varovala Brusel, aby nezasahoval do polských vnitřních záležitostí na základě "zaujatých a politicky angažovaných" zpráv.

Ministr obrany Antoni Macierewicz zašel dál. Vyjádřil se, že se Polsko nenechá poučovat Německem "o demokracii a o svobodě" a ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro poslal Oettingerovi otevřený dopis, v němž hovoří o nacistické okupaci Německa:

"Taková slova, vyřčená německým politikem, vyvolávají u Poláků ty nejhorší konotace," napsal Ziobro. "I ve mně. Jsem vnukem polského důstojníka, který během druhé světové války bojoval v podzemní polské Národní armádě proti 'německému dohledu'".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7744

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016