Jak je to s muslimy v Německu?

12. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Konečně se máme o co opřít, tohle jsou objektivní informace. Ovšem dokážou to vůbec naši "odpůrci isámu" dočíst do konce? A dokážou si dokonce udělat pro sebe nějaké závěry, když ty v článku nejsou polopaticky uvedeny?

Já bych se rád podělil o své zkušenosti z Bavorska, kam často jezdím a kde jsem několik měsíců pracoval. Rád se toulám po Norimberku a po dalších městech na mé trase. Prošel a projel jsem si Erlangen, Bamberk, Schweinfurt i Würzburg. Koupím si třeba celodenní jízdenku a jezdím pár hodin po městě.

Přítomnost "nestředoevropsky" vyhlížejících lidí je nápadná, hlavně v tramvaji si člověk chtě nechtě lidi prohlíží. Pak třeba na nádražích je to stejné, podobně v obchodních domech. Různorodé publikum i obsluhující personál.

Hodně Rusů a Ukrajinců, které poznáte teprve když promluví. Ve Würzburku jsem si prošel starý univerzitní areál (je tam i nový) a viděl všude pestrou společnost mladých lidí různého vzhledu a nevšiml si, že by to někoho zvlášť zajímalo. Prostě to tak je.

Naši "vlastenci" by měli víc cestovat, nejen na demonstrace Pegidy v příhraničí, kde byl i poslanec Černoch (!). To jsem se nasmál, když jsem ho pak viděl v televizi zpívat s prezidentem Kde domov můj na Albertově. V televizi. Průvod, v němž jsem 17. listopadu šel, policie na místo studentského svátku nepustila...

Právě skuteční čeští vlastenci, jako byli Vojta Náprstek, Karel Havlíček, František Palacký, T.G. Masaryk, Hanzelka a Zikmund a další hodně cestovali a nabádali mládež, aby poznávala svět.

Při svém pracovním pobytu v jedné továrně u Augsburku jsem pracoval na zacvičení v partách, které vedli většinou občané turecké národnosti. Kdyby tam nebyli, mohla by firma továrnu zavřít.

V Augsburku jsem kromě honosného vnitřního města blloumal i ve vedlejších ulicích, kde bylo hodně tureckých obchodů. Dobře se tam nakupovalo.

Bydlel jsem na typickém maloměstě v srdci Bavorska a Turci tam byli velmi dobře integrováni. Nám, Čechům, se podobali i v tom, že nakupovali v oblíbeném řetězci levných marketů Aldi.

Dovolím si upravit Masarykovu radu: Nebojte se a cestujte, abyste nebyli jako ti, které můj liberální otec chrakterizoval stručně a výstižně: V p... byl, h... viděl...

0
Vytisknout
12014

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016