Svět se dívá značně skepticky na tvrzení Severní Koreje, že "odpálila vodíkovou bombu"

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Šéf mezinárodního monitorovacího úřadu poukázal na tom, že údajný výbuch severokorejské vodíkové bomby nebyl o nic silnější než předchozí zkouška z roku 2013, kdy Severní Korea odpálila štěpnou atomovou bombu o síle asi šesti až devíti kilotun, menší než bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki. Vodíkové - termojaderné-. zbraně používají primárního štěpného výbuchu k vyvolání daleko většího výbuchu způsobeného fúzí. Ten druhý výbuch je až tisíckrát větší. Podle Lassiny Zerbo, výkonného tajemníka Přípravné komise pro organizaci o všeobecném zákazu jaderných zkoušek ve Vídni, se zdá, že středeční výbuch severokorejské jaderné bomby byl stejný jako v roce 2013. Potvrzení, jaká to byla jaderná zkouška, bude možné teprve, až vítr přinese jaderné částice z výbuchu do monitorovacích stanic organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

* * *

K podzemnímu testu došlo ve středu v 10 dopoledne místního času (1.30 ráno světového času) na místě jaderných zkoušek v Punggye-ri na východě země. Severokorejská televize uvedla, že test "fungoval perfektně" a je "sebeobranou proti tomu, že USA mají četné a obrovské jaderné zbraně".

Informace nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů, avšak v místě bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 5,1 bodů. Někteří odborníci varují, že tvrzení o vodíkové bombě, může být přehnané.

Rada bezpečnosti OSN se má sejít ve středu v New Yorku v 11 hodin východního amerického času (v 16 hodin světového času) k debatě o tvrzeních Severní Koreje. Bílý dům uvedl, že nepřijme Severní Koreu jako jaderný stát. Jižní Korea a Japonsko jadernou zkoušku odsoudily a označily ji za hrozbu jejich bezpečnosti. Čínská tisková kancelář Xhinhua uvedla: "Jakýkoliv čin, který narušuje stabilitu v severovýchodní Asii je nežádoucí a nemoudrý."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
6384

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016