Jak to, že v Německu navzdory uprchlíkům zvýšili důchody podstatně více než v ČR

6. 1. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Dostávám od řady českých známých v souvislosti s uprchlickou krizí dopisy s názory, že imigranti a uprchlíci jdou do Evropy prý "s vidinou sociálních dávek a na úkor sociálně potřebných v EU". Pisatelé toto anticipují na Českou republiku - to, že do České republiky zatím dorazilo jen maximálně pár stovek uprchlíků a další se sem evidentně nechystají, to vytěsňují, a setrvávají v omylu (možná bludu).

Nemá asi cenu debatovat o příčinách a projevech této negativní anticipace. Stačí se podívat na fakta dohledatelná ze seriózních zdrojů. Do SRN dorazily statisíce uprchlíků a tedy člověk by logicky očekával tlak na sociální výdaje a například tedy předpokládané snížení důchodů.

V České republice se nyní zvýší důchody o "astronomických" cca 140,- Kč v průměru za měsíc - to jest asi o 1,3%.

Neinformovaný čtenář by očekával, že v Německu "sužovaném" uprchlíky a s tím spojenými výdaji bude navýšení důchodů procentuálně nižší. Ovšem pravý opak je pravdou.

V nových spolkových zemích se důchody navýší o 5% a ve starých o 4,3% - cca 4,6% v průměru. ZDE.

V SRN je nižší hospodářský růst než aktuálně v ČR ZDE. Inflace je v obou zemích zhruba stejná ZDE.

Jak je tedy možné, že v NSR přidají důchodcům více než 3x více ve srovnatelném porovnání - a to má ČR výhodu vyššího hospodářského růstu? Asi nepřekvapí i fakt, že zatímco v vyspělé EU do sociálních věcí putuje kolem pětiny HDP - v ČR je to okolo 12% HDP ZDE.

Čeští občané by se radši místo hrůzyplných vizí měli ptát svých volených zástupců, jak jsou možné výše uvedené výrazné disproporce. Bohužel české elity včetně médií jim v tom vůbec nepomáhají a spolu s řadou i silně zdiskreditovaných politiků se vezou na vlně paranoidních očekávání. No a ty se často sebenaplňují.

Minimálně z výše uvedeného je jasné, že se vyspělé západní Evropě ekonomicky a ani kulturně nepřibližujeme a těžko předpokládat, že se tento trend změní. To jest tedy v případě, že veřejný prostor ovládnou politici typu současného nebo minulého prezidenta.

0
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016