Írán žádá, aby Západ odsoudil popravu šejcha Nimr al-Nimra

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta



Nejvyšší duchovní vůdce Íránu, ajatolláh Ali Chameneí apeloval na západní spojence Saúdské Arábie, aby přímo odsoudili popravu šiitského šejcha Nimr al-Nimra, který byl popraven nyní na přelomu nového roku poté, co byl před třemi lety zatčen za účast na protivládních prodemokratických protestech v Bahrainu a v Rijádu.

"Tento utlačovaný duchovní nepovzbuzoval lidi, aby se připojili k ozbrojenému hnutí, ani se neúčastnil tajného spiknutí, jen veřejně kritizoval na základě náboženského zápalu," řekl Chameneí a odsoudil "mlčení údajných zastánců svobody, demokracie a lidských práv" nad touto popravou:

"Proč mlčí ti, kteří tvrdí, že podporují lidská práva? Proč ti, kteří tvrdí, že podporují svobodu a demokracii, podporují tuto vládu?"

Činitel britské vlády David Gauke opakoval oficiální britskou vládní linii, totiž že Rijád poskytuje Británii výzvědné informace, které mají klíčový význam pro odhalování teroristických spiknutí v Británii. "Máme vztah se Saúdskou Arábií, kde můžeme s nimi hovořit otevřeně, kde o těchto otázkách hovoří ministr zahraničí, premiér i naši zástupci v Rijádu pravidelně. Máme s nimi vztah, kdy jim máme možnost říct, co si myslíme, a toto je zjevně znepokojující vývoj, to, co se v posledních dnech dovídáme ze Saúdské Arábie."

Rijád tvrdí, že Nimr byl terorista.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6589

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016