Human Rights Watch:

7000 Syřanů, kteří zemřeli ve státním vězení, bylo "umučeno či popraveno"

16. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Organizace Human Rights Watch identifikovala 19 obětí z obrovské sbírky fotografií umučených lidí, kterou za Západě zveřejnil syrský vládní vojenský fotograf, který dva roky fotografoval mrtvé v syrských vládních věznicích.

Podrobnosti o jejich smrti přinášejí informace o situaci v nejméně pěti Asadových věznicích, kde je zadržováno od začátku protirežimních protestů v březnu 2011 nejméně 117 000 lidí.

Tyto informace byly zveřejněny v Moskvě ve středu dopoledne dva dny před jednáním Mezinárodní podpůrné skupiny pro Sýrii, jehož se má účastnit 17 států a které má v New Yorku připravit mírové narovnání pro Sýrii po pěti letech války.

Human Rights Watch zdůrazňuje, že součástí mírového plánu musí být i pohnání Asadových mučitelů k odpovědnosti. Lidskoprávní organizace poukazuje na to, že je prokázáno, že zdokumentovaná úmrtí jsou spojena s pěti vazebními středsky a dvěma státními nemocnicemi v Damašku, které byly centry rozsáhlého mučení a vraždění.

Existence těchto Asadových mučicích středisek byla podle opozice v Sýrii hlavním důvodem, proč vznikla proti Asadovi revoluce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5926

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015