Sarkozyho pravice odmítla návrh socialistů na pakt proti Národní frontě

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Francouzská vládní socialistická strana navrhla v pondělí opozičním konzervativcům pakt proti ultrapravicové Národní frontě, poté co v nedělních regionálních volbách utrpěla zdrcující porážku. Avšak konzervativci na návrh stáhnout kandidáty v některých regionech a podpořit jediného kandidáta demokratických stran nepřistupují.


Národní fronta obdržela v prvním kole regionálních voleb 28 % hlasů, těsně před konzervativci a jejich spojenci, kteří dostali 27 %. Vládní socialisté si připsali 23 %.

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová nyní samozřejmě usiluje o kontrolu nejméně v jednom regionu, což se její straně dosud nikdy nepodařilo. V prvním kole vedla v 6 z 13 regionů.

Le Penová a její neteř Marion Maréchal-Le Penová získaly v severním a severovýchodním regionu přes 40 % hlasů, konzervativci i socialisté zůstali daleko za nimi.

Socialisté nyní stáhli své kandidáty v regionech na severu, na východě a jihovýchodě Francie, ve snaze zastavit nástup krajní pravice v příštím kole, které se koná další neděli. Avšak konzervativci odmítli jakoukoliv formu taktického hlasování.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5360

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015