Turecko sestřelilo "ruské letadlo"

24. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Turecká válečná letadla podle zpráv sestřelila neidentifikované vojenské letadlo nedaleko hranic se Sýrií. Turecký vojenský činitel sdělil tiskové kanceláři Reuters, že turecké stihačky F-16 sestřelily letadlo, které narušilo turecký vojenský prostor.

Turecká média odvysílla videozáběry letadla, havarujícího v horách nedaleko hranic s provincií Hataj. Oba piloti katapultovali, o jejich osudu však nejsou další zprávy

Činitelé v Moskvě uvádějí, že šlo o ruské letadlo. Tvrdí, že mohou dokázat, že letadlo bylo nad syrským územím.

Turecko, které je proti syrskému prezidentu Asadovi, jehož ruské bombardování podporuje, opakovaně varovalo Moskvu, že ruská letadla nad tureckým vzdušným prostorem sestřelí.

Turecko tento týden požadovalo zasedání Rady bezpečnosti OSN, která by měla jednat o ruských útocích proti Turkmenům v Sýrii a minulý týden Ankara si povolala ruského velvyslance a protestovala proti bombardování turkmenských vesnic, kde není přítomen Islámský stát. Z vesnic prchají do Turecka před ruským bombardováním další civilní uprchlíci. Ankara podporuje syrské Turkmeny, kteří jsou syrského nebo tureckého původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6975

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015