Politikové z EU intenzivně usilují o dohodu o uprchlících s Tureckem

13. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Německá kancléřka Angela Merkelová a další představitelé z EU usilují nyní intenzivně o uzavření dohody s autokratickým prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoğanem. Chtějí mu poskytnout 3 miliardy euro za to, že turecké pobřežní hlídky zabrání plavbě uprchlíků do Řecka.

Očekává se, že 28 šéfů ze států Evropské unie pozve Erdoğana do několika týdnů do Bruselu, kde by se s ním podepsala dohoda, že Turecko bude hlídat své pobřežní vody a zabrání statisícům uprchlíků, pocházejícím většinou ze zničené Sýrie, aby se vydávali na cestu do Evropy.

EU by za to Turecku během dvou let vyplatila tři miliardy euro, avšak Evropská unie by také zřejmě musela souhlasit, že přijme statisíce uprchlíků do Evropy přímo z Turecka.

Žádná členská země EU kromě Británie dosud nenabídla žádné peníze. Jediný příslib přišel od britského premiéra Davida Camerona, který pro tuto dohodu nabídl za Británii 400 milionů euro.

Erdoğan požaduje od Evropanů dvě rychlá rozhodnutí - 3 miliard euro během dvou let a uspořádání plné vrcholníé schůzky. Ankara varuje, že pokud nebude dohoda uzavřena hned, cena požadovaná Tureckem stoupne.

Merkelová, která je pod domácím tlakem vyřešit uprchlickou krizi, okamžitě souhlasila. Sdělila ostatním vedoucím představitelům EU, že je ochotna dát peníze na stůl a navrhla datum 22. listopadu jako datum vrcholné schůzky s Tureckem, pak dodala, že datum se musí nejprve s Tureckem dohodnout, ale bylo by koncem listopadu. Francouzský prezident Hollande ji podpořil.

V Turecku setrvává 2,3 milionu uprchlíků ze Sýrie a nejméně půl milionu z nich přešlo letos do Řecka a do severní Evropy. Merkelová je už dlouho přesvědčena, že řešením krize je dohoda s Erdoğanem. Avšak v Evropské unii vládne skepse, že stále razantněji diktátorský Erdoğan není spolehlivým partnerem a že své přísliby nesplní. Vládne také silné znepokojení, že Erdoğan porušuje lidská a občanská práva.

Merkelová zdůrazňuje, že Ankara by musela přislíbit přijmout zpět neturecké imigranty, kteří do EU přišli z Turecka. Oplátkou za to by Evropská unie uvolnila vízové předpisy pro 75 milionů Turků, což je klíčový Erdoğanův požadavek.

Očekává se, že Turecko by muselo otevřít svůj pracovní trh pro syrské uprchlíky a umožnit syrským dětem v uprchlických táborech, aby chodily do školy. To by umožnily fondy z EU.

Hlavním cílem by podle Merkelové bylo "zlegalizovat" imigraci z Turecka do EU. Evropská unie by každoročně přijímala přímo z Turecka určitý větší počet uprchlíků, kteří by se pak férově rozdělovali po Evropě. To je návrh, který zejména východní členské země EU odmítají.

Turecko by muselo být prohlášeno "bezpečnou zemí původu", aby do něho mohli být uprchlíci vraceni. Merkelová to prosazuje, ale Švédsko to odmítá.

I když dohoda s Tureckem bezprostřední uprchlickou krizi nevyřeší, pomohla by Merkelové vnitropoliticky, protože by jí to umožnilo argumentovat, že se snaží vytvořit pořádek z chaosu a uprchlickou krizi racionálně zvládnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5948

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015