Turecký prezident Erdoğan získal drtivou většinu ve volbách

1. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Autoritářský turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a jeho vládnoucí strana Spravedlnosti a rozvoje (AKP) získali po sečtení téměř 90 procent hlasů v nedělních všeobecných volbách 50,3 procent hlasů, což znamená, že strana zřejmě získá asi 325 křesel v pětsetpadesátičlenném parlamentě. Vítězí tím pohodlnou většinou nad soupeřícími stranami, bude moci utvořit samostatnou vládu a očekává se, že Erdoğan provede ústavní změny, aby posílil své pravomoci a proměnil prezidentský úřad v mocnou funkci obdobnou úřadu amerického prezidenta. Erdoğanovi oponenti se obávají, že to jen posílí jeho autokratické chování.

Policie provedla před volbami celou řadu razií proti opozičním médiím a uvěznila několik kritických novinářů. Pozorovatelé to považují za náznak toho, co přijde.

V neděli se konaly volby v Turecku už podruhé za posledních pět měsíců v atmosféře rostoucího napětí a násilí po nerozhodných červnových volbách, v nichž poprvé od roku 2002 konzervativní Erdoğanova strana AKP, sympatizující s islamisty, nezískala v parlamentě plnou převahu.

Nynější volby se konaly v době nejhoršího krveprolévání za mnoho desetiletí. Stovky lidí zahynuly v bojích mezi bezpečnostními jednotkami a vzbouřenci na převážně kurdském jihovýchodě a dva obrovské sebevražedné atentáty, které údajně provedla buňka Islámského státu, usmrtily na prokurdských shromážděních 130 osob. Válka v sousední Sýrii se také zhoršila.

Západní spojenci Turecka doufají, že nedělní volby vytvoří v Turecku, v němž žije více než 2 miliony syrských uprchlíků, stabilitu. Evropa očekává, že Turecko bude hrát klíčovou roli při řešení evropské uprchlické krize a v boji proti Isis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2015