Sýrie: Povstalci podporovaní USA zahájili ofenzívu proti "islámskému státu"

31. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Povstalecká aliance podporovaná USA dnes oznámila ofenzívu proti "islámskému státu" v severovýchodní provincii Hasaka, den nato, co USA oznámily vyslání jednotek zvláštního určení.

Jde o první operaci koalice s názvem Demokratické síly Sýrie, v níž se spojily kurdské milice podporované USA a několik arabských povstaleckých uskupení.

Kurdské milice YPG úzce spolupracují s Američany vedenou koalicí a ukázaly se být nejefektivnějším partnerem, kterého USA v Sýrii mají. Ty tento měsíc shodily povstalcům munici, ale aniž by blíže specifikovaly, komu byla určena.

Tažení v Hasace, která leží na hranici mezi Irákem a oblastí kontrolovanou "islámským státem", představuje útok na klíčovou základnu islamistů. YPG se zde vloni snažila dostat se k hranici.

Jedna ze skupin ve zmíněné koalici, Fronta rakkských revolucionářů, ve čtvrtek oznámila nadcházející ofenzívu proti "islámskému státu" v provincii Rakka, která hraničí s Hasakou. Tato organizace počátkem října sdělila Reuters, že americké zbraně jsou na cestě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6650

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2015