Merkelová se octla před vnitroněmeckými vládními rozhovory pod tlakem omezit proud uprchlíků

31. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka pořádá v Německu o víkendu mimořádnou vrcholnou schůzku s německými politiky ohledně uprchlické krize. Je obviňována, že je její vládnoucí koalice v této věci tak rozhádána, že není schopna efektivně jednat.

Mnozí činitelé vlády Merkelové si uvědomují, že je naléhavě nutné dospět k jednotnému vládnímu postoji, zejméma poté, co se v Egejském moři utopili další uprchlíci. 144 jich bylo zachráněno a z moře bylo vyloveno 22 mrtvol, včetně čtyř nemluvňat a devíti dětí.

V posledních dnech se zhoršilo počasí, což vedlo k zvýšení počtu utopených lidí. Experti očekávají další zvyšování počtu mrtvých.

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky konstatoval ve čtvrtek, že pašeráci nabízejí až padesátiprocentní slevu na převoz přes moře v člunech za špatného počasí.

Do Německa stále přicházejí tisíce uprchlíků a očekává se, že do konce roku jejich počet překročí milion.

Merkelová se ocitá pod rostoucím tlakem z její konzervativní aliance a od voličů, aby dokázala, že uprchlickou krizi zvládá. Města si stěžují, že nejsou schopna před příchodem zimy zvládnout počty uprchlíků.

Víkendová schůzka bude zřejmě konfliktem mezi Merkelovou a jejím někdejším spojencem Seehoferem, šéfem bavorské strany CSU, který je v posledních týdnech ve věci uprchlické krize jejím největším kritikem. CSU ovšem nemá voličskou podporu mimo Bavorsko a její voličský vliv je z celoněmeckého hlediska zanedbatelný.

Seehofer a CSU požadují vytvoření tzv. tranzitních zón u německé hranice, jejichž cílem by bylo zvládat příliv uprchlíků a deportovat ty, kteří přicházejí z údajně bezpečných zemí.

Šéf německých sociálních demokratů Sigmar Gabriel, se před schůzkou vyjádřil, že hádky o uprchlících ohrožují německou vládní koalici. Poukázal také na to, že voličská podpora CDU je nejnižší za poslední tři roky, poklesla na 36 procent. Podporu získávají ultrapravicové skupiny jako je protiimigrantská strana Alternativa pro Německo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7332

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2015