Cena za osvobození od "islámského státu"

30. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Chalíl al-Abásí žil více než rok pod nadvládou takzvaného islámského státu v Mosulu. Poté mu bylo jasné, že musí odejít. Ale současně věděl, že opuštění domova nebude snadné ani levné.

V srpnu pětadvacetiletý bývalý obchodník dal dohromady 1 000 dolarů na úplatky a 800 dalších na taxi do Bagdádu. Tak se stal jedním z 3,2 milionu Iráčanů vysídlených v důsledku násilí. Někteří z nich platí obrovské sumy, aby se dostali z území okupovaného islamisty.

Islamisté v červnu 2014 vyhlásili chalífát na území, které kontrolují v Iráku a Sýrii, a rychle obsadili města Tikrít a Mosul. To vyvolalo vlnu uprchlíků. Ti kdo žijí pod jejich nadvládou jsou často faktickými vězni a pokud se jim vůbec podaří uniknout, stojí je to většinu jejich majetku.

Příběhy těch, kdo se vykoupili, se navzájem liší: Někteří podplatili pašeráky, další militanty na kontrolních stanovištích. Mnozí předali úspory přímo IS výměnou za oficiální nebo neoficiální povolení k odchodu.

Abásí získal za svých tisíc dolarů dokument, který potvrzuje chronické onemocnění jeho matky a povoluje rodině odjet kvůli léčení. Pokusil se toto povolení získat oficiálně, ale úplatek byl úspěšnější.

Jiní platí pašerákům, kteří se specializují na tento typ operací. Například Hasan al-Nadžmáví zaplatil pašerákovi známému kontakty na IS 2 500 dolarů za cestu autem z Mosulu. Měl možnost zkusit totéž u jiného bez kontaktů za 1 000 dolarů, ale zvolil bezpečnější variantu.

Mluvčí uprchlické agentury OSN Alí Bibí potvrdil, že UNHCR má dostatek informací o tomto "obchodu" a každý týden dostává nové. Lokální humanitární organizace jsou rovněž znepokojeny faktem, že lidé musejí platit za vstup na území kontrolované vládou.

Lidi, kteří se vykoupí, čeká nákladný život bez domova, přičemž dlouhá léta mnozí seděli doma bez práce a neměli žádné příjmy, takže jejich úspory jsou minimální.

Nedávný průzkum zjistil, že 17 % vnitřně přemístěných osob v Iráku žije v táborech bez jakéhokoliv přijmu, dalších 44 % závisí na nepravidelné sezónní práci. Většina uvádí, že hlavní starostí je sehnat dostatek jídla.

1 800 dolarů, které Abásí zaplatil za odjezd z Mosulu, reprezentuje více než čtvrtinu průměrného ročního příjmu Iráčana, který činí 6 320 dolarů. A ačkoliv Abásí unikl, je nyní bez práce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10519

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2015