Lékaři bez hranic ke zničení nemocnice v Jemenu

30. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

26. října byla několika nálety zasažena nemocnice v severním Jemenu, kterou podporujeme. Nálety provedla Saúdy vedená koalice a zničily zařízení podporované mezinárodní lékařskou humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF).

Malá nemocnice ve čtvrti Hejdan v provincii Sáda, byla zasažena několika nálety, které začaly v 22:30. Nemocniční personál a dva pacienti úspěšně uprchli, než došlo k následným náletům během dalších dvou hodin. Jeden z členů personálu byl na útěku lehce zraněn. Se zničením nemocnice zůstalo 200 000 lidí bez přístupu k vitální lékařské péči.

"Tento útok je další ilustrací naprosté bezohlednosti vůči civilistům v Jemenu, kde se bombardování stalo každodenní rutinou," říká Hassan Boucenine, šéf MSF v Jemenu.

Bombardování civilistů a nemocnic je porušením mezinárodního humanitárního práva a MSF požaduje, aby koaliční síly vysvětlily okolnosti útoku. Koordináty nemocnice v systému GPS jsou pravidelně předávány saúdské koalici a na střeše bylo umístěno logo organizace.

MSF zahájili podporu zničené nemocnice v květnu, od té doby zde bylo ošetřeno přibližně 3 400 pacientů a měsíčně asi 200 osob se zraněním z bojů.

"Jemen je v totální válce, ve které obyvatelstvo uvězněné na špatné straně je považováno za legitimní cíl," vysvětluje šéf MSF. "Tržiště, školy, silnice, mosty, nákladní auta převážející potraviny, tábory vysídlených osob a zdravotnická zařízení byly bombardovány a ničeny. A první obětí jsou civilisté."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7048

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2015